Jeta në Rakita: 2 vjet gjendje e jashtëzakonshme (video)
Lugina

Jeta në Rakita: 2 vjet gjendje e jashtëzakonshme (video)

09.Jul.2019 15:29
0

Banorët e Rakitës në komunën e Babushnicës kanë luftuar për ndërtimin e një mini-hidrocentrali në lumë për dy vjet. Ndonëse Ministria e Mbrojtjes së Mjedisit urdhëroi që tubat të hiqen nga lumi Rakit dhe të rikthen korridorin në gjendjen fillestare, ndërtimi i hidrocentralit të vogël vazhdon.

Siç thonë vetë banorët e Rakitit, për dy vjet ata jetojnë në gjendje të jashtëzakonshme sepse u mblodhën në mënyrë spontane për të mbrojtur lumin, si dhe pronat e tyre private, të cilat u përdorën nga makinat dhe tubat. Në javët e fundit, Rakicans kanë tentuar të ndalojnë me qetësi ndërtimin e mëtejshëm në baza ditore, duke mbrojtur vendimin e Ministrisë dhe ligjet e Republikës së Serbisë.

Daniel Dimitrov u zhvendos rreth 10 vjet më parë nga Beogradi në fshatin e të atit. Ai thotë se deri në dy vjet më parë ishte mirë të jetonte në Rakita, dhe që atëherë, problemet më të mëdha ishin siguria e vërtetë private, e cila ishte punësuar nga investitori. Sipas tij, kjo e bën të vështirë për banorët vendas, sepse nuk kanë liri të lëvizjes dhe incidentet me punëtorët e sigurisë janë një dukuri e zakonshme. 

"Deri dy vjet më parë, jeta ishte shumë më e bukur, më e mirë. Ju nuk duhet të mendoni se dikush në rrugë nga dyqani në Zvonca do t'ju kapte nga siguria, sulmi. Është më se e qartë se investitori dhe siguria janë qytetarë të rendit të parë dhe ne jemi i dyti, "thotë Dimitrovi. 

Fqinji i tij, Desimir Stojanov, shpreson që veprat të ndalen dhe se do të ndiqet vendimi i ministrisë së linjës, i cili thirret në ligj. Ministria e Mbrojtjes së Mjedisit ndryshoi lejen origjinale për ta ndërtuar atë në fillim të vitit, ndërsa Ministria e Ndërtimit ende nuk e tërheq vendimin e saj. Stojanov thotë se punët së shpejti do të vijnë në pronën e tyre dhe ata janë të pafuqishëm për të ndaluar mbrojtjen e lumit dhe pronave private. 

"Dikush ka punësuar dikë këtu dhe ne jemi viktima," thotë ai. 

Danilo Stojanov e përshkruan jetën e Rakitës si të vështirë. Është edhe më e vështirë, thotë ai, se raportet e medias dhe frekuencat televizive kombëtare që hynë, siç e përshkroi ai, përshëndesin këtë fshat, po bien. Danilo Stojanov pohon se ata që deklarojnë negativisht për Rakitin - asnjëherë nuk kanë hyrë në fshat. Për të gjithë situatën, ai fajëson shtetin. 

"Kam ndjenjën se i gjithë shteti, vertikalisht, nga lart poshtë, vrapoi kundër nesh, qytetarët e fshatit Rakite". 

I gjithë fshati është i rrezikuar, thonë vendasit, sepse veprat shkaktuan rrëshqitje të dheut si dhe marrjen e mundshme të pronës sepse investitori hoqi një peng në parcelat në pronësi të banorëve vendas pa lëshime dhe leje. 

"Paraardhësit e mi ruanin pronën gjatë turqve, dhe dikush në shekullin e 21 vjen dhe më merr. Unë jam pak i zënë ngushtë për të jetuar në këtë vend, "thotë ai. 

Bashkëbiseduesit tanë deklarojnë se, përveç kësaj, vendi nuk lejon hyrjen në stalla ku mbajnë bagëti, pasi ato janë kryesisht një fshat blegtoral. Ata thonë se nuk kanë të drejtë të kalojnë, nuk kanë të drejtë për jetë. 

Daniel Dimitrov thotë se nuk mund të hyjë në pronën e tij në anën tjetër të lumit, sepse tubat janë vendosur aty. Ai shton se tubat në vende të tjera, rruga është shkatërruar, prandaj është e pamundur të arrihet dhe të arrihet një pjesë e madhe e pasurisë pranë lumit. 

Vendasit e Rakitit ende shpresojnë që institucionet të kuptojnë se çfarë probleme kanë, sepse përndryshe ato do të jenë më keq.

Foto&video: MRCN

Komuna e Preshevës pret ambasadorin turk Bilgiq, kërkojnë mbështetje të projekteve
Ambasadori i Turqisë vizitë në Këshillin Kombëtar Shqiptar
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration