Ugljanin: Platforma e SDAS, çelës për zgjidhje politike të problemeve territoriale në Ballkan
Lokale

Ugljanin: Platforma e SDAS, çelës për zgjidhje politike të problemeve territoriale në Ballkan

22.Aug.2019 07:56
0

Ugljanin deklaroi se platforma e cila u miratua nga delegatët e partisë në fund të muajit të kaluar paraqet kontributin e partisë politike në arritjen e paqes së duhur në Ballkan.

Kryetari i Partisë së Veprimit Demokratik të Sanxhakut (SDAS), Sulejman Ugljanin, ka deklaruar se platforma e cila u miratua nga delegatët e partisë në fund të muajit të kaluar paraqet kontributin e partisë politike në arritjen e paqes së duhur, të qëndrueshme dhe afatgjate në Ballkan, raporton Anadolu Agency (AA).

Ugljanin theksoi se platforma, si pjesë e veprimtarisë së SDAS që nga themelimi i saj, bazohet në zgjidhjen e çështjes së Sanxhakut dhe statusit të popullit boshnjak.

“Përcaktimi i Sanxhakut si një entitet i veçantë territorialo-politik me autoritet legjislativ, ekzekutiv dhe gjyqësor është zgjidhja e vetme që garanton mbijetesën biologjike dhe ekzistencën politike të popullit boshnjak në zonën e Sanxhakut. Statusi i veçantë për Sanxhakun është një mekanizëm afatgjatë dhe i qëndrueshëm që garanton mbijetesën dhe të drejtën e boshnjakëve për ekzistencë politike, zhvillim të papengueshëm socio-ekonomik dhe ofrim të mundësive të barabarta për të gjithë popujt që jetojnë në rajonin e Sanxhakut”, tha Ugljanin.

Platforma për zgjidhjen e statusit të boshnjakëve dhe rajonit të Sanxhakut, e cila kërkon status të veçantë për rajonin, sipas Ugljaninit bazohet në rezultatet dhe vullnetin e qytetarëve të Sanxhakut, të shprehur në referendumin për autonomi të plotë politike dhe territoriale të Sanxhakut, të mbajtur nga 25 deri më 27 tetor të vitit 1991.

“Zgjidhja e përfshirë në Platformën e SDAS paraqet një projekt politik me rëndësi të gjerë ndërkombëtare në lidhje me integrimin euro-atlantik të vendeve të Ballkanit Perëndimor. Statusi i veçantë i Sanxhakut, si një bashkësi territoriale-politike e popujve të barabartë, ku shqiptarët, boshnjakët, malazezët dhe serbët janë popuj konstituiv është çelësi i zgjidhjes së mosmarrëveshjeve politike dhe territoriale të vendeve fqinje dhe popujve në Ballkan”, tha Ugljanin, duke shtuar se zgjidhja për statusin e Sanxhakut duhet të jetë bërthama e bashkëpunimit rajonal, paqes dhe stabilitetit në të ardhmen.

Ai gjithashtu theksoi se platforma që ofron partia e tij është një përgjigje e pyetjes se si t’u kthehet rajoni i Sanxhakut njerëzve të cilëve u takon dhe të cilët kanë të drejtën parësore për atë territor.

Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration