Serbia një nga shtetet që prodhon më së shumti “fake news”
Lugina

Serbia një nga shtetet që prodhon më së shumti “fake news”

05.Dec.2018 08:14
0

Indeksi i Institutit të Shoqërisë së Hapur në Sofje, thotë se vendet e Ballkanit janë më të ndjeshme në Evropë për lajmet ‘të rreme’ – për shkak të mediave të tyre të kontrolluara, niveleve të ulëta arsimore dhe niveleve të ulëta të besimit në shoqëri.

Vendet e Ballkanit janë më të prekshmet në Evropë ndaj fenomenit “të rremë” dhe pas të vërtetës, thotë një raport i ri, duke fajësuar mediat që janë shumë të kontrolluara nga shteti ose interesat e biznesit, mangësitë arsimore dhe nivelet e ulëta të besimit në shoqëri.

Sipas Indeksit 2018, vendet nordike janë më të pajisura për t’i rezistuar lajmit të rremë, kryesisht për shkak të rezultateve të tyre të larta arsimore dhe lirisë së mediave.

Raporti përmend Estoninë në Evropën Lindore si një vend me arsim të lartë dhe rezultate të larta në lirinë e medias, duke qëndruar në rajonin e Evropës Qendrore dhe Lindore.

Sa i përket shtetet e Ballkanit, Indeksi i vë ato në gjysmën e poshtme të shkallës së vlerësimit, me vende si Serbia, Bullgaria, Turqia dhe Bullgaria, të cilat qëndrojnë me rezultate më të këqija.

I ashtuquajturi lajm i rremë është përhapur mjaft përmes mediave të Serbisë, sidomos në tabloidë, kishte thënë më herët redaktori i faqes “Fakenews Seeker”, Stefan Janjiç.

Ai tha se tabloidi i njohur serb “Alo” publikoi 358 faqe të para në 2017, me 237 prej tyre kishin tituj që mund të karakterizoheshin si të rreme ose manipuluese.

Ndërsa në tabloidin tjetër, “Informator”, numrat janë edhe më të lartë. 302 faqet e para të saj mbanin 362 lajme të rreme ose manipuluese.

Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration