Presheva e përshkruar nga Sami Frashëri, enciklopedi e përgatitur para 130 viteve
Lugina

Presheva e përshkruar nga Sami Frashëri, enciklopedi e përgatitur para 130 viteve

21.Mar.2019 20:47
0

Dijetari i madh Sami Frashëri kishte shkruar për Preshevën. 

 Presheva në Kâmûs Al-a’Lâm, enciklopedi e përgatitur para 130 viteve (1889-1896)

“Presheva është një qytet i vogël, qendër kazaje në sanxhakun e Prishtinës, të Vilajetit të Kosovës, i cili gjendet 50 kilometra në juglindje të saj dhe të Shkupit, pothuajse aq në verilindje të tij afër kufirit të Serbisë dhe mbi vijën hekurudhore. Popullsia e kësaj kazaje ishte rreth 3000 banorë.
Kazaja e Preshevës gjendej në skajin juglindor të sanxhakut të Prishtinës. Kufizohet dhe është e rrethuar nga ana verilindore me kufirin e Serbisë, nga ana veriperëndimore me kazanë e Gjilanit dhe në jug me sanxhakun e Shkupit, respektivisht me kazanë e Kumanovës.
Në këtë kaza toka është pjellore dhe shumë prodhuese. Rrushi që rritet në këtë kaza është shumë i mirë.
Kazaja e Preshevës përbëhej prej 134 fshatrave, me 39545 banorë, shumica e të cilëve janë mysliman (shqiptarë) dhe të tjerët sllavë. Në këtë kaza gjendën rreth 13 xhami, 2 të tjera më të vogla që quhen mesxhide, 500 dyqane, 33 hane, 13 posta xhandarmërie dhe një spital ushtarak.”

Kjo është Presheva e përshkruar nga Sami Frashëri në enciklopedinë e tij,
Kâmûs Al-a’Lâm.” Enciklopedia është btuar në vitin 2004 nga shtëpia e njohur botuese “Logos A” në Shkup.

Rama nuk përjashton korigjimin e kufijve: Nëse e mbështet SHBA-BE
Franca dhe Gjermania me nismë të re për zhbllokimin e dialogut Prishtinë-Beograd?
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration