Novi Sad: Përfundon konferenca evropiane kushtuar mediave të pakicave, Titulli nga Bujanoci partner zyrtar medial
Lugina

Novi Sad: Përfundon konferenca evropiane kushtuar mediave të pakicave, Titulli nga Bujanoci partner zyrtar medial

17.Nov.2018 09:04
0

Mediat e pakicave janë trashëgimia kulturore, ky ishte përfundimi i konferencës së Dytë Evropiane për mediat e pakicave dhe lokale, mbajtur mw më 15 dhe 16 nëntor në Kolegjiumin e Evropës në Novi Sad.

Konferenca e këtij viti, i cili për shtatë vjet diskuton dhe analizon mjedisin dhe pamjen e sektorit të medias sw pakicave dhe lokale por edhe medias në përgjithësi.

Vitin e kaluar u rrit në një  platformë evropiane duke ofruar pyetjen "A janë mediat e pakicave, trashëgimi kulturore ?" dhe gjatë dy ditëve të konferencës përmes këndeve të ndryshme u përpoq për të dhënë një përgjigje konkrete për pyetjen.

Përgjigja është sigurisht në pozitive, duke deklaruar se as këto media nuk janë të lejuar për të qëndruar "konzervative", sepse ekzistenca e tyre nuk është një qëllim në vetvete pasi mediat janë pjesë e sistemit të përgjithshëm të informacionit publik në informacionin e duhur, objektive dhe të paanshme .

Në ditën e dytë të konferencës gjatë katër paneleve wshtw  iniciuar një dialog konstruktiv mbi rolin dhe zhvillimet e mundshme në media që janë në fokus të kësaj ngjarje një kontribut i madh për të bërë shkollën e mëposhtme teknike "Mihajlo Pupin" në Novi Sad, të cilët ndjekin lëndën fakultative “Media Literacy”.

Paneli i parë Multikulturalizmi dhe trashëgimia kulturore, e cila u moderua nga Robert Coban, Drejtor i Color Media Communications, është trajtuar nga kënde të ndryshme rreth multikulturalizmit, si një mënyrë e jetës dhe komunikimit në kuadër të Vitit Evropian të Trashëgimisë Kulturore, e cila është themeluar nga Bashkimi Evropian.

Panelistët Goran Tomka, asistent profesor në Fakultetin e Sportit dhe Turizmit në Novi Sad, dhe një lektor në vizitë në Katedrës së UNESCO-s të politikës kulturore dhe menaxhimit kulturor në Universitetin e Arteve në Beograd, Miodrag Bogić, drejtor filmi dhe televizioni, drejtor i MAGMA filmit tw Beogradit dhe Natasha HEROR, drejtoresh i Medias HEROR Pont përmes përvojave dhe qëndrimet e mënyrave ofertë publike konkrete ndaj multikulturalizmit dhe interkulturalizmit nuk mund të jetojnë në jetën e tyre personale dhe si hapësira publike personale.

Mediat e pakicave duhet të krijojnë mekanizma specifike të vetë-rregulluese në kontekstin e zgjedhjeve të fundit për këshillat kombëtare të pakicave kombëtare, është një nga konkluzionet e panelit të dytë me titull vetërregullimit të pakicës dhe të mediave lokale dhe gazetarinë sipërmarrëse, e cila u moderua nga Vladimir Dorca Valtnerova, kryeredaktore e portalit "Storyteller".

Panelistët Davor Marko, forcimin e mjedisit projekti për qëndrueshmërinë e mediave, udhëheqës i ekipit për mbështetje media, IREX, Gordana Novakovic, Sekretari i Përgjithshëm i Këshillit të Mediave, Violeta Jovanov Peštanac, kryeredaktor i të www.pancevomojkraj.rs portalit dhe Gwyn Nissen, vetë mediat e pakicave në Evropë der Nordschleswiger pajtuan se çdo media, pa përjashtim, në agjendën e saj duhet të kenë dhe të zhvillojnë profesionalisht etikën dhe standardet gazetareske. 

Ata gjithashtu të gjithë u pajtuan se mediave tw pakicave dhe lokale duhet të ndjekë trendet në fushën e gazetarisë, sektorit të medias dhe dixhitalizimin dhe në përputhje me zhvillimin e modeleve të reja të biznesit, si dhe produkte dhe shërbime për stabilitetin financiar dhe qëndrueshmërinë.

Në panelin e tretë, prodhimi Evropiane e mediave të pakicave, i cili u moderua nga Natasa HEROR, drejtor HEROR Media Pont, media e tyre prezantoi mysafirët nga Evropa: Gwyn Nissen, kryeredaktor, Der Nordschleswiger, Danimarka, Marc Marc, kryeredaktor Regió7, Katalonia, Spanja, Janek Schäfer, kryeredaktor, Serbske Nowiny, Gjermania dhe Rajmund Klonowski, kryeredaktor i Kurier Wilenski, Lituani.

Pjesëmarrësit e panelit tw  katërt Djordje Vukmiroviç, Ndihmës Sekretari për Kulturë, informimin publik dhe marrëdhënie me bashkësitë fetare përgjegjës për media dhe Dalila Ljubiçiç, drejtor ekzekutiv i Shoqatës së Medias, me një adresë videove në Andorra Delisë, eurodeputeti dhe moderimit Valentina Mika, Editor-koordinator nw javoren e gjuhës rumune "Libertatea" diskutuan për mediat minoritare tani si një urë të bashkëpunimit ndërmjet shteteve në të cilat jetojnë komunitetet pakicë dhe vendet e tyre.

Në masën maksimale, megjithatë, diskutimi u përqendrua në zhvillimin e strategjive të reja në fushën e medias masive të Republikës së Serbisë, drafti i të cilave duhet të lirohet deri në fund të këtij viti.

Organizatorët janë HEROR Media Pont, Magyar Shoqata WHO Media, Qendra për zhvillimin e mediave të pakicave dhe lokale në bashkëpunim me Midas-TV dhe sponsorizuar nga Ministria e Kulturës dhe Informacionit, Sekretariati Krahinor për Kulturë, Informimit Publik dhe marrëdhënie me bashkësitë fetare, Sekretariati krahinor për arsim , administrimi, rregulloret dhe naionalne komunitetit, Departamenti i kulturës së qytetit të Novi Sadit dhe Novi Sad Fondacioni EPC 2021.

Portali Informativ Titulli.com nga Bujanoci ishte partner zyrtar medial i kësaj konference evropiane kushtuara mediave të pakicave dhe lokale të mbajtur në Novi Sad.

Burimi: Media Pont

Foto nga: Dragan Kuruçiq

Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration