Mediumi rus: Komuna e Bujanocit po duket si një kantier i madh ndërtimi
Lokale

Mediumi rus: Komuna e Bujanocit po duket si një kantier i madh ndërtimi

25.Aug.2019 10:29
0

Vlerësohet se vetëm në pesë vitet e fundit, më shumë se 11,000 shqiptarë nga Kosova kanë emigruar në jug të Serbisë. Blerja masive e shtëpive dhe tokave serbe nga serbët filloi në vitin 2010. Shqiptarët kryesisht blejnë pronë në fshatrat serbe të vendosura përgjatë vijës kufitare me Kosovën.

Komuna e Bujanocit muajt e fundit po duket si një kantier i madh ndërtimi. Ndërtesat po mbijnë si kërpudhat, dhe kryesisht askush nuk jeton në apartamente të reja. Apartamentet shiten me çmime shumë të larta, rreth 700 euro për metër katror kurse blerësit janë shqiptarët.

Mediat serbe pretendojnë se kjo është një përpjekje e shqiptarëve për të “pushtuar në heshtje” “Skenarin e Kosovës”, shkruan Sputnik, përcjell Gazeta e Re.

Ëndrra e “Shqipërisë së Madhe”

Doktor Jelena Vukoicic thotë për Sputnik se shpërngulja masive e shqiptarëve në Kosovë gjithashtu filloi të përgatisë terrenin për gjithçka që na ndodhi më vonë.

“Ata virtualisht” përhapën “Kosovën brenda një periudhe shumë të shkurtër kohore gjatë RSFJ-së, dhe deri atëherë – as nuk ishin shumicë dhe as nuk i përkisnin Kosovës. Është e qartë se shqiptarët kanë një strategji për të zgjidhur zonat që ata konsiderojnë të tyre dhe kështu pohojnë idenë e të ashtuquajturit ‘Shqipëria e Madhe’, që është plani i tyre afatgjatë,” shpjegon Vukovic.

Ajo paralajmëron se në këtë rast duhet të tregohet shumë e kujdesshme, veçanërisht pasi shqiptarët në diasporë kanë shuma të mëdha parash, dhe se paratë kryesisht përfundojnë duke realizuar idenë e shqiptarëve në një vend.

“Me ato para, ata blejnë tokë dhe pasuri të paluajtshme, duke shtrydhur kështu serbët nga zona, duke i bërë ata numerikisht më të fortë. Ky është edhe rasti në jug të Serbisë, e cila është vetëm një pjesë e projektit të tyre, ”shpjegon ajo.

Bashkëbiseduesja vëren se duhet pasur kujdes të veçantë kur bëhet fjalë për komunën e Medvegjës, ku shqiptarët nuk janë me shumicë, por e kanë tërhequr atë brenda kufijve të tyre. Ajo shtoi se ky proces nuk po zhvillohet vetëm në Serbi.

“Kjo po ndodh gjithashtu në Maqedoni, ku shqiptarët kanë marrë gjysmën e Shkupit, dhe ne shohim se gjëra të ngjashme po ndodhin në Mal të Zi …. Ata e bëjnë atë kudo ku janë në numër dhe aty ku mendojnë se duhet të pushtojnë territorin. Ne nuk duhet të zgjohemi në një moment dhe të kuptojmë se jemi të rrethuar nga shqiptarë që nuk kanë jetuar kurrë në zonë dhe më pas të kërkojmë ndihmë ndërkombëtare për të hequr një pjesë tjetër të territorit tonë, ” përfundon ajo.

Serbët nga jugu i Serbisë e konsiderojnë pakicën etnike shqiptare të zhvendosur dhe kanë frikë se disa synime të papritura për zgjidhjen e papritur të një numri të madh të shqiptarëve po fshihen pas tregtisë së papritur të pasurive të patundshme.

Tryeza e rrumbullakët e vitit 2017 për dialogun e brendshëm për Kosovën deklaroi se shqiptarët në jug dhe Serbinë qendrore kanë blerë gjithçka serbe për 15 vitet e fundit. Kjo prirje është veçanërisht e përhapur në Bujanovac dhe Medvegje, dhe ka shumë më shumë votues në këto komuna sesa qytetarët, për shkak të mijëra shqiptarëve fiktivë që në të vërtetë jetojnë në diasporë.

Çmimet joreale

Vlerësohet se, vetëm gjatë pesë viteve të fundit, më shumë se 11,000 shqiptarë nga Kosova kanë emigruar në Nish, dhe arsyeja pse serbët shesin pronë është se janë pa para. Nga ana tjetër, qëllimi i shqiptarëve është që të shtrihen përtej vijës kufitare të Kosovës në mënyrë numerike. Blerja masive e shtëpive dhe tokave serbe nga serbët filloi në vitin 2010.

“Shqiptarët kryesisht blejnë tokë dhe shtëpi në fshatrat serbe të vendosura përgjatë vijës kufitare me Kosovën domethënë zonën përreth Vranjës, përgjatë kufirit me Bujanocin, por edhe rrethin e Toplices, Prokupljes, Kurshumlise, Bllacës … më lartë se çmimi real. Sidoqoftë, nuk ka shënime për shitjen e pronave, prandaj është e vështirë të përcaktohet se sa shqiptarë në të vërtetë zotërojnë pronë në këtë pjesë të Serbisë. Prona po blihet për ta nga serbët e Kosovës, dhe një gjykatë ka bërë një kontratë sipas së cilës një shqiptar dyshohet se ia jep shumën një serbi, ndërsa prona thuhet se është e garantuar si garanci. Serbi “nuk i kthen paratë me kohë” dhe kështu shqiptari bëhet pronar i banesës pa lënë një gjurmë të shitjes”, thotë Jelena Vukoicic.

Një problem tjetër është se shqiptarët nga Kosova ende konsiderohen qytetarë të shtetit të Serbisë, kështu që ata mund të blejnë lirshëm pronat e paluajtshme në Serbi.

Novi Pazari është gjithashtu në listën e lokacioneve të preferuara për shqiptarët, por blerësit atje janë më së shumti të interesuar për prona të mëdha rurale, larg qytetit.

Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration