Integrisanje Albanaca usko povezano sa vladom u Beogadu, Bujanovac most te veze (video&foto)
Srpski

Integrisanje Albanaca usko povezano sa vladom u Beogadu, Bujanovac most te veze (video&foto)

27.Apr.2016 11:38
0
Albanci Bujanovca, Preševa i Medveđe u novom sazivu Skupštine Srbije biće zastupljeni jednim narodnim poslanikom.

Fatmir Hasani, novoizabrani poslanik u izborima 24. aprila, koji će se zalagati za interese Albanaca, kaže za portal Titulli.com da ga očekuju brojni politički izazovi. 

„Postoji mogućnost da uoči pristupanja Srbije u Evropskoj Uniji (EU) potražimo sva naša prava kao Albanska manjinska zajednica. Naš fokus biće i na ekonomskom razvoju, na smanjenje nezaposlenosti, probleme koje imamo u prosveti, integrisanje Albanaca u državnim organima, kao i demilitarizacija i decentralizacija regiona“, kaže Hasani za portal Titulli.com.

Predsednik ogranka Srpske napredne stranke (SNS) u Bujanovcu, Nenad Mitrović, koji je bio narodni poslanik u prošlom sazivu srpskog parlamenta u izjavi za Titulli.com kaže da se problemi Albanaca treba izneti na pravom mestu,  a to mesto, prema njemu, je narodna skupština Srbije.

„Ja mislim da Partija za Demokratsko Delovanje (PDD) i njihovi partneri u koaliciji žele iskrenu integraciju Albanaca u državnom sistemu Republike Srbije preko legitimnih organa“, kaže Mitrović za Titulli.

Prema Mitroviću, ako njegova partija ulazi u lokalnoj vlasti u Bujanovcu to treba da sa iskoristi kao veza između Vlade Srbije sa lokalnom samoupravom.

„Lokalna samouprava biće partner vladi R. Srbije u rešavanju svih problema ne samo u Bujanovcu, nego u celom regionu. Svakako, ukoliko uspostavimo kvalitetnu saradnju sa vladom možemo da očekujemo i investicije i privredni razvoj, jer bez vlade ne možete ništa da uradite“, dodaje Mitrović.

Novinar iz Bujanovca, Jeton Ismailji, kaže da zastupljenje Albanaca u Skupštini Srbije je dobra vest.

„Dobro je da imamo opet zastupljenje u centralnom nivou. Ja smatram da ne samo poslanik nego i šire albanska politika Preševske Doline treba da bude proaktivnija u centralnom nivou, i u ovom slučaju, da bude i deo vlade, zašto da ne“, rekao je Ismailji za naš portal.

On naglašava da je vrlo važno da se artikulišu zahtevi koji se tiču poglavlja o manjinskim pravima i to da se radi u saradnji sa ostalim manjinama koje imaju poslanike u parlamentu.

„Samo dobrom saradnjom sa lokalnim samoupravama, nacionalnim savetom i poslanikom mogu se postići ciljevi Albanaca Preševske Doline“, dodaje Ismailji.

Predstavnik civilnog sektora, Fismir Jahiu, iz „Građanske inicijative“ u Bujanovcu, albanskog poslanika u parlamentu Srbije vidi kao dobar put integrisanja Albanaca u državnim organima.

Teme na koje treba da se usredsredi poslanik, prema njegovim rečima, su prava Albanske manjine, obrazovanje i strane investicije.

„Brojne su teme koje može izneti poslanik, posebno poglavlja koji se tiču manjinskih prava. Međutim smatram da ako se rad poslanika ne podrži od strane lokalnih vlasti, ako nemamo jedinstven albanski politički faktor, onda će biti teško, kao u obrazovanju, koja je vrlo važna, tako i za investicije koje kod nas ne dolaze kao u susednim opštinama kao što su Vranje i Vladiçin Han“, rekao je Fismir Jahiu za portal Titulli.com.

Prema jednom delu lokalne politike i nevladinog sektora u Preševskoj Dolini neophodna je opšta mobilizacija da bi se postigao napredak u stanju Albanaca u Srbiji, integrisanje u državnim organima i poboljšanje bezbednosnog, privrednog i socijalnog stanja./Titulli.com/

fondi-serbisht-1

VIDEO:

Pravosudni organi u Srbiji i zastupljenost Albanaca (statistika)
OEBS: Problemi u južnoj Srbiji se mogu rešavati samo političkim dijalogom i saradnjom lokalnih i centralnih institucija (video)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration