Amoniak në vend të vajgurit, Britania përgatit avionët e së ardhmes (video)
Atraktive

Amoniak në vend të vajgurit, Britania përgatit avionët e së ardhmes (video)

16.Aug.2020 07:51
0

Avionët me emetime zero do të mund të ngrihen në qiell brenda pak vitesh falë shkencëtarëve britanikë që po zhvillojnë teknologji që do t’i lejojë ata të përdorin amoniak. 

Bashkëpunimi midis Oksfordit dhe Këshillit të Shkencës dhe Teknologjisë në Mbretërinë e Bashkuar, ka arritur në përfundimin që amoniaku të zëvendësojë vajgurin si lëndë djegëse.

Ndryshe nga karburanti me bazë vajgrui, amoniaku është më pak i rrezikshëm nga zjarri dhe digjet pa lëshuar dioksidin e karbonit me gaz serë që kontribuon në ndryshimin e klimës.

Ashtu si karburanti jetësor konvencional, amoniaku mund të ruhet në krahët e aeroplanëve, por ndryshe nga vajguri, amoniaku nuk digjet aq lehtë, duke ulur rrezikun për një zjarr të mundshëm.

Në mënyrë që të digjet, amoniaku duhet të përzihet me hidrogjen, i cili mund të çlirohet nga vetë amoniaku duke përdorur nxehtësi dhe një katalizator.

Amoniaku ka një densitet energjetik më të ulët sesa karburanti jetësor konvencional - do të thotë që avionët e mundësuar nga karburanti i ri do të kishin një gamë pak më të shkurtër.

Aktualisht, amoniaku prodhohet nga gazrat natyrorë si metani dhe azoti atmosferik - megjithatë, ekziston një potencial i rëndësishëm që procesi të bëhet plotësisht i rinovueshëm në të ardhmen duke zëvendësuar gazin natyror me ujë të elektrolizuar. Aktualisht, vajguri dhe amoniaku janë gati me të njëjtin çmim-për-ton.

 

 

Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration