OEBS: Problemi u južnoj Srbiji se mogu rešavati samo političkim dijalogom i saradnjom lokalnih i centralnih institucija (video)
Srpski

OEBS: Problemi u južnoj Srbiji se mogu rešavati samo političkim dijalogom i saradnjom lokalnih i centralnih institucija (video)

29.Apr.2016 15:26
0
Američki diplomata Jeff Bieley (đef Bili) je imenovan koordinator kancelarije OEBS-a u Bujanovcu pre godinu i po dana. On je došao u region Balkana 1998. godine, kada je kao nezavisni novinar i novinar Glasa Amerike radio u Albaniji i Makedoniji. Nakon toga, na Kosovu Jeff Bieley je radio kao portparol i politički savetnik UNMIK-a. Tokom ovih godina on je naučio odlično albanski jezik tako da samo ekskluzivni intervju za informativni portal Titulli.com realizovali na albanskom jeziku. Bieley je na ovom intervjuu govorio o izborima koji su održani 24 aprila, integraciji Albanaca u državnim organima Srbije, kosovskim diplomama i ostalim važnim temama za Albance Preševske Doline.

Održani su lokalni i parlamentarni izbori u Srbiji. Prema preliminarnim rezultatima Albance će predstavljati jedan poslanik u parlamentu Srbije. Kako ocenjujete ovaj proces i šta treba da očekuju Albanci od vlade? 

Jeff Bieley: ODIHR je jedna institucija OEBS-a, koja je podeljena od misije OEBS-a u Srbiji, imala je posmatračku misiju izbora koji su održani 24. aprila. Pozivajući se njihov preliminarni izveštaj, kaže se da je proces izbora bio tih i dobro organizovan u Srbiji, kao ovde tako i u celoj Srbiji. Godinu i po dana otkad sam koordinator kancelarije OEBS-a u Bujanovcu videli smo važne znakove angažovanja vlade u južnoj Srbiji, uključujući i dve posete premijera i nekoliko posete ministara. Mi želimo da vidimo i ubuduće angažovanje albanskih političkih lidera zajedno sa centralnim vlastima i nadam se da će zajednički adresirati važne teme, kao što su oblast obrazovanja, ekonomskog razvoja i ostale oblasti.

Prema oceni albanskog političkog faktora ovog regiona, zastupljenost Albanaca u državnim organima, privredni razvoj i uopšte poboljšanje stanja Albanaca je na niskom nivou. Šta mislite gde je defekat ovog procesa?

Jeff Bieley: Ovo je oblast gde misija OEBS-a u Srbiji radi od osnivanja naše kancelarije u južnoj Srbiji 2001. godine i tokom ovog perioda smo videli važna poboljšanja u ovoj oblasti. Međutim, ima da se radi na smanjenje podzastupljenosti manjina u nekoliko institucija, kao u policiji. Izveštaj o napretku Evropske Unije (EU) takođe je naglasio da su Albanci južne Srbije podzastupljeni u javnim organima. Mi verujemo da se rešenja za ova pitanja mogu naći samo uz saradnju između legitimnih institucija i putem političkog dijaloga. Naša uloga je da olakšamo komunikaciju između lokalnih i centralnih institucija i da pomažemo političke aktere da artikulišu stavove i njihove predloge, i takođe da pomažemo na pronalaženje rešenja. Međutim, treba da naglasim da sama zastupljenost Albanaca u državnim institucijama neće imati veliki uticaj na poboljšanje ekonomskog stanja. Za pomoć u privredi, treba akonomski razvoj koji može doći samo od privatnog sektora i to se može stvoriti samo uz investicije i preduzetništva. Ja sam optimista da će jug Srbije imati nove mogućnosti veliim poboljšanjem putne infrastrukture na Koridoru 10. Smatram da poslednje investicije u susednim opštinama Pčinjskog Okruga pokazuju da ovaj region ima poencijal, nije viže izolovano mesto, i da saradnja između lokalnih i centralnih institucija može imati uspeha na privlačenje investicija i otvaranju novih radnih mesta.

Nacionalni Savet Albanaca (NSA) je jedna važna institucija za Albance ovog regiona, koja je podržana od strane OEBS-a. U poslednje vreme u ovom organu ima nedostatka aktivnosti, da li je potrebna reorganizacija i podsticaj da više radi za Albance?

Jeff Bieley: Naš rad sa Nacionalnim Savetom Albanaca u Srbiji je bio fokusiran posebno po pitanju uđbenika. U našim diskusijama po ovom pitanju sve strane su se odovorile da mogu da se više uđbenika mogu uvoziti iz Tirane, međutim treba dalje raditi na identifikaciji koji su ti uđbenici koji se mogu uvoziti iz Tirane i koji treba da se pošalju u Ministarstvo prosvete Srbije na odobrenje. Mi ćemo nastaviti da budemo aktivni po tom pitanju, tesnom saradnjom sa NSA, kao i ostalim partnerima. Izvan toga, nije moja uloga da dajem političke ocene za rad NSA. To je zadatak članova saveta i političkih partija kojima pripadaju. Na kraju krajeva, to je pitanje naroda, zbog kojeg je savet formiran da bi ih predstavljao. Mi kao misija OEBS-a u Srbiji smo spremni da nastavimo saradnju sa NSA u svim njihovim nadležnim oblastima.

OEBS je pomogao i visoko obrazovanje u Preševskoj Dolini. Sad kada je otvoreno odeljenje Ekonomskog Fakuleta Subotice u Bujanovcu, šta radite drugo u ovom pravcu?

Jeff Bieley: Mi smo vrlo zadovoljni da Ekonomski Fakultet ima svoju zgradu u Bujanovcu. Mi podržavamo fakultet zajedno sa visokom komesarkom OEBS-a za nacionalne manjine. Ovo je prvi fakultet u Srbiji koji nudi predavanja i na albanskom jeziku a takođe i prva obazovna institucija koja je okupila zajedno albanske i srpske studente. Mislim da je fakultet važan doprinos i za realizaciju prava albanske manjine ali i za integrisanje Albanaca u Srbiji. Takođe smatram da je fakultet važna institucija koja može dati doprinos privrednom razvoju regiona. OEBS je član Grupe zainteresovanih strana koja podržava fakultet. Ovu grupu predvodi visoka komesarka OEBS-a za nacionalne manjine, a članovi su još ministar prosvete Srbije, predsednik opštine Bujanovac, šef naše misije, predsednik NSA, predsednik Koordinacionog tela i šef delegacije EU u Srbiji. Grupa zainteresovanih strana je forum razmene informacija i ideja za nastavak podrške i poboljšanje života studenata i kvaliteta orbazovanja na fakultetu. U poslednje vreme smo dobili zahtev od fakulteta da pomažemo nekoliko albanskih studenata za učenje srpskog jezika. Mi smo odgovorili pozitivno njihovom zahtevu i finansiramo kurseve srpskog jezika do kraja akademske godine. Još radimo sa fakultetom da učenje srpskog jezika za albanske studente bude deo redovnog, dugotrajnog rada na fakultetu.

Jedan od problema su i univerzitetske diplome sa Kosova koje ne priznaje Srbije?

Jeff Bieley: Pitanje priznavanja diploma sa Kosova je važno pitanje koja je bila deo razgovora visokog nivoa između Prištine i Beograda u Briselu. U poslednje vreme je ovo pitanje dobio veliki podsticaj kada je EU predstavio detalje kako mogu ljudi da konkurišu za priznavanje diplome. EU je takođe rekao da će identifikovati novu instituciju koja će se baviti sertifikacijom diploma sa Kosova, koji je vrlo važan korak u ovom procesu. Mi smo ohrabreni ovom vešću i nastavićemo da pratimo primenu ovog procesa u praktici./Titulli.com/

fondi-serbisht-1

VIDEO:

Integrisanje Albanaca usko povezano sa vladom u Beogadu, Bujanovac most te veze (video&foto)
Opština Bujanovac sa površinskom transparentnošću prema građanima (video)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration