Infante: Ostajem - jer volim Srbiju i verujem u nju
Srpski

Infante: Ostajem - jer volim Srbiju i verujem u nju

17.Aug.2013 13:07
0
(tanjug); Dosadašnji koordinator Agencije UN za razvoj u Beogradu Vilijem Infante ocenio je da je Srbija u proteklih godinu dana ostvarila ogroman napredak, da se istakla kao lider u promovisanju bezbednosti i stabilnosti u regionu i da je na putu da postane i ekonomski lider. Infante, koji će i po isteku mandata ostati u Srbiji i namerava da, kako kaže, "pokrene poslovanje", ističe da se uprkos visokoj stopi nezaposlenosti i ekonomskoj krizi, u zemlji ponovo osećaju nada i očekivanje da će zemlja nastaviti da napreduje, da se otvaraju nove mogućnosti, a raste i poverenje u Vladu. - Srbija 2013. različito je mesto od Srbije u koju sam se vratio 2009, a radikalno drugačija od Srbije koju sam prvobitno upoznao, 2001 - rekao je u intervjuu Tanjugu Infante, kojem je upravo istekao četvorogodišnji mandat na mestu stalnog koordinatora UNDP. Infante je u Srbiju prvi put došao 2001. kada je radio za američku Agenciju za međunarodni razvoj, a kaže da je taj period, neposredno posle sukoba, bio veoma težak, ali da je postojala svest o mogućnostima koje su otvorene, kao i o sposobnosti Vlade, "sastavljene od mladih, energičnih i pametnih ljudi, da učine nemoguće". Govoreći o evropskom putu Srbije, Infante kaže da je napredak u poslednjih godinu dana znatno ubrzan. - Mislim da je Srbija ostvarila veliki napredak i, iskreno, voleo bih da je bolje nagrađena za sve korake koje je preduzela - rekao je on, dodajući da, prema njegovom mišljenju, sve napore koje Srbija preduzima na tom putu, treba da čini radi sebe, "a ne zato što joj neko to kaže". Infante je izrazio zadovoljstvo zbog postizanja Briselskog sporazuma, koji je, kako kaže, postavio temelje za budući napredak. Kada je reč o srpskoj privredi, Infante smatra da su protekli meseci veoma ohrabrujući, posebno zbog dolaska arapskih investitora, što je, kako veruje, pozitivan signal poverenja u zemlju kao mesto za investiranje i poslovanje.  

Mora da je hladno u toj Srbiji na severu Rusije

On, međutim, ističe daje važno i drugima objasniti prednosti Srbije jer je identitet Srbije, kako kaže, mnogima "najblaže rečeno, prilično nepoznat i nejasan". - Na primer, jutros sam razgovarao telefonom s mojim agentom osiguranja i kada sam mu rekao da sam u Srbiji, on je rekao: 'Mora da je veoma hladno tamo, na severu Rusije' - kaže on osmehujući se. Govoreći o ličnim utiscima iz Srbije, Infante kaže da su ljudi topli i gostoljubivi, hrana izvrsna, a zemlja prelepa.

Jugo rok

Na njega je, kako kaže poseban utisak ostavio jugoslovenski rok iz 1980-ih godina, ne samo zbog sjajnog ritma i melodije, već zato što predstavlja snažnu sponu između svih naroda sa ovih prostora. Na Bajaginom koncertu na Kalemegdanu, na primer, bilo je i Srba, i Slovenaca, i Makedonaca, i svi su zajedno pevali - rekao je Infante, ocenivši da su muzičari u regionu simbol okupljanja ljudi, perioda nade i promena, što, kako je rekao, ne postoji u SAD, odakle je on.

Pokrećem posao u Srbiji

Infante napominje, sa osmehom, da o tome koliko mu se dopada Srbija i koliko veruje u njenu budućnost najbolje svedoči činjenica da je odlučio da s porodicom ostane ovde da živi i radi. - Naša namera je da ostanemo u Srbiji. Jako volimo Srbiju, imamo ovde mnogo dragih prijatelja. Zapravo, ovde vodimo bogatiji društveni život nego bilo gde drugde. Ovde smo proveli osam godina, moja deca su provela više od polovine života u Srbiji i za njih je ovo dom, a za nas je dom tamo gde je porodica. Nameravamo da ostanemo, da pokrenemo poslovanje, verujemo u Srbiju i mogućnosti koje ona pruža. Nema većeg dokaza za naš optimizam od činjenice da smo odlučili da ostanemo - zaključio je Infante.
Novosti:Nova vlada poznata do 24.8.
U septembru počinju traganja za nestalim albanaca u Srbiji
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration