Civilno društvo u Preševu ima potrebe za fondove i organizaciju (Foto & Video)
Srpski

Civilno društvo u Preševu ima potrebe za fondove i organizaciju (Foto & Video)

11.Sep.2015 09:40
0
Predstavnici udruženja građana u Preševu kažu da stanje civilnog društva u Preševu nije uopšte dobra. Oni kažu da je civilni sektor podbacio, kao i politika u ovom regionu. Zatim oni se žale zbog nedostatka fondova i podrške, kao i za nedostatak zajedničke saradnje između udruženjima.

Jedna od najpoznatijih nevladinih organizacija u Preševskoj Dolini je Odbor za ljudska prava (OLJP). Ova organizacija je osnovana malo pre konflikta koji se desio u regionu, i delovala je uglavnom na podizanje svesti o kršenju ljudskih prava, kao i na zaštiti i poštovanju ljudskih prava.

Aktivista ove organizacije Valjon Arifi, kaže da je OLJP realizovao razne projekte, u zavisnosti od situacije i vremena. Što se tiče izazova i problemima sa kojima se suočavaju tokom rada Arifi naglašava institucionalnu nemar i neozbiljnost.

„U Republici Srbiji, u regionu, ali i u opštini Preševo, postoji institucionalna nemarnost. Velika prepreka je i institucionalna neozbiljnost u Srbiji, bilo da su to lokalne i republičke institucije“, kaže za informativni portal Titulli.com, Valjon Arifi, iz OLJP.

On naglašava da je ovo udruženje jedina organizacija u Preševskoj Dolini koja je uzela donaciju iz Kosova i vlade Albanije.

O stanju civilnog društva u Preševu, Arifi kaže da je „kao i politika i civilno društvo je podbacila“.

„Ja mislim da kod nas još nisu stigli da prepoznaju organizaciju i ono što se u kompletu zove civilno društvo. Civilno društvo čine organizacije, udruženja, pojedini ljudi, aktivisti, novinari i medije. Ovo civilno društvo je kod nas podbacila isto kao i politika, jer nisu stigli da reše nijedan problem. Međutim u ovom slučaju civilno društvo je podbacila zbog nagomilanih problema od strane politike već 20 i više godina“, smatra Arifi, aktivista OLJP.

Jedna od najstarijih udruženja u Preševskoj Dolini je Udruženje pisaca „Feniks“ iz Preševa, osnovana 1975 godine. Ovo udruženje je osnovano pre 40 godina kao književni klub, a od 2011 godine je registrovano kao udruženje pisaca, koja trenutno broji 30 članova, iz Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Ovo udruženje, prema rečima predsednika Biljala Maljičija, organizuje književne susrete, promoviše knjige, svake godine realizuje projekat „Karavan pisaca Doline“ i uglavnom cilj udruženja je promovisanje albanske kulture i književnosti u regionu i šire.

Što se tiče financiranja aktivnosti ovog udruženja, Maljići, kaže da se suočavaju sa poteškoćama, jer lokalna vlast u Preševu koja je do 2012 godine pomogla, od ove godine nije izdvojila sredstva, uprkos brojnim zahtevima, ne samo za materijalna sredstva, nego i za jednu kancelariju, koja nedostaje ovom udruženju.

„Ja smatram da ovo ima malo i političku konotaciju, jer da ne pomažeš udruženju koja proizvodi kulturu, to nije u redu. Mi nismo političko udruženje, mi smo kulturno i književno udruženje. Ja mislim da koliko doprineseš za kulturu toliko kulture i imas. Međutim mi smo radili i radimo u dobrovoljnoj bazi“, naglašava za Titulli, Biljal Maljići.

Ako bi mogli da obezbeđuju materijalna sredstva, on dodaje da će udruženje pisaca „Feniks“ obeležiti 40 godišnjicu od osnivanja.

Jedna od najaktivnijih udruženja svog karaktera je Udruženje lica ometena u razvoju, iz Preševa. Ovo udruženje je osnovano 2008 godine, inicijativom samih osoba sa invaliditetom, njihovih članovima porodica i relevantnih stručnjaka.

Koordinator ovog udruženja Škeljzen Ljimani, kaže da su „u ovom udruženju uključeni sedam aktivista, kao što su pedagog, psikolog, defektolog, logoped, a udruženje ima 54 članova, od tih su 40 dece“.

„Cilja našeg udruženja je da zaštitimo prava i interese građana sa invaliditetom na organizovan način, a takođe da podržavamo svu decu sa invaliditetom da se uključe u redovnom edukativno – obrazovnom sistemu putem inkluzije“, kaže ljimani.

Ovo udruženje, prema njegovim rečima, realizovala je nekoliko projekata, koji su finansirani od lokalnih i međunarodnih institucija, ali i od samih građana, i posebno od naših građana sa dijaspore.

Mađutim, osobe sa invaliditetom, kao i njihovo udruženje u Preševu, prema njemu, nemaju potrebnu podršku, kao iz institucija, tako i od društva, tako da je potrebna veća pažnja za ovu kategoriju ljudi.

Udruženje građana, koja je aktivna poslednjih godina jen Međuetnička integracija i stručna edukacija – INEP, iz Preševa, koja je osnovana 2011 godine.

Predsednik ovog udruženja Burim Biljali, kaže da je „INEP do sada realizovala sedam projekata u različitim oblaatima, a donatori su bili, Koordinaciono Telo, Caritas Srbija, američki USAID itd.

Biljali smatra da stanje civilnog društva nije uopšte dobro.

„Nevladine organizacije nisu u dobrom stanju, jer većina od njih nemaju aktivnosti. Organizacije trebaju da imaju mrežum jer i da bi konkurisao na neki veliki projekat ne možes sam nego trebaš da budes u mreži. Ova mreža ne treba samo sa udruženja opštine Preševo ,nego i za Bujanovac i šire“, završava Biljali./Titulli.com/

VIDEO

 

 

Civilno društvo u Preševu još bez uticaja u javnom i društvenom životu (Foto & Video)
Koju pomoć dobijaju socijalni slučajevi u Bujanovcu!? (Foto & Video)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration