Albanci Preševske Doline na parlamentarnim izborima, traže da budu i deo vlade (video)
Srpski

Albanci Preševske Doline na parlamentarnim izborima, traže da budu i deo vlade (video)

08.Apr.2016 10:34
0
Od 2007. Godine kada je u Srbiji izmenjen zakon o parlamentarnim izborima i kada je smanjen cenzus za manjinske političke partije, jedina albanska politička partija Preševske Doline koja je učestvovala na izborima i imala poslanike u svim mandatima je Partia za Demokratsko Delovanje (PDD).

I na privremenim parlamentarnim iborima koji će se održati 24 aprila, učestovaće samo Partija za Demokratsko Delovanje, ovaj put uz podršku ogranka u Bujanovcu Demokratske Unije Albanaca.

Nosilac liste PDD, Ardita Sinani kaže za portal Titulli.com, da su oni pozvali sve albanske partije da učestvuju na izborima zajedničkom listom, međutim oni se nisu odazvali pozivu.

„PDD je partija regiona i našim snagama dobićemo jednog poslanika, međutim podelom albanskih glasova nećemo dobiti dva ili tri poslaničkih mandata“, kaže Ardita Sinani, za informativni portal Titulli.com.

Prema njenim rečima, njihov poslanik u Skupštini Srbije nastaviće da postavlja važna pitanja za Albance Doline, kao što su nostrifikacija diploma, problem sa uđbenicima, sa sudovima i druge probleme.

Prvi kandidat na listi PDD, Fatmir Hasani, kaže da su optimisti za jednog poslanika, a ako stvari idu dobro, kako kaže on, mogu doobiti i dva poslanika.

„Naš cilj učestvovanja u parlamentarnim izborima je da nastavljamo naše prisustvo sa zahtevima u pravcu Vlade Srbije. Očekujemo da opet budemo prisutni u republičkom parlamentu i da albansko pitanje napredujemo“, kaže Hasani za portal Titulli.com.

„S'obzirom da se Srbija nalazi blizu članstva u EU i treba ispuniti neke uslove oko manjinskih prava, očekujemo da napreduju Albanska prava, integracija u državnim organima i privredni razvoj regiona“, dodaje Hasani.

Osim kandidata PDD, za mandat poslanika takimičiće se i jedan predstavnik civilnog društva iz Preševa. On je Kujtim Sadriu, predsednik organizacije Centar za istraživanje i monitoring.

Sadriu je kandidat liste „Muamer Zukorlić – Za pomirenje“, jer je sa Bošnjačkom Demokratskom Zajednicom Sanđaka potpisao sporazum o podršci. On je na prošlim izborima bio član Liberalno Demokratske Partije Äedomira Jovanovića.

„Ja sam izašao van kruga albanskih partija, jer sam na taj način više doprineo. Sa Muamerom Zukorlićem smo otvorili odeljenje Internacionalnog Univerziteta Novog Pazara i medresu u Preševu, i zbog toga podržavam njegovu listu“, kaže Sadriu za naš portal.

On naglašava da Albanci osim u parlamentu, trebaju da budu i deo vlade, uputivši oštre kritike na ovdašnje lokalne vlasti.

„Albanci trebaju da budu i deo vlade u Beogradu, jer u Dolini funksioniše zakon partija i političkih klanova. Smatram da trebamo biti deo vlade da bi zaustavili ove negativne pojave. Da zaustavimo korupciju i zloupotrebu opštinskih buđeta“, dodaje Sadriu.

U Preševskoj Dolini registrovane su 7 albanskih političkih partija. Neke od njih su se izjasnile za bojkot parlamentarnih izbora, a neke nisu se uopšte izjasnile po ovoj temi.

Samo je najnova politička partija Alternativa za promenu (AZP), sa sedištem u Preševu, izjavila da je u načelu za učestvovanje na parlamentarnim izborima, ali na ovim izborima, po svoj prilici, neće učestvovati.

„Naš stav je da u načelu treba da učestvujemo na parlamentarnim izborima, jer AZP smatra da samo direktnim pristupom možemo izgraditi funkcionalne mekanizme za građane Preševske Doline“, kaže da portal Titulli.com, Šćiprim Arifi, predsednik AZP.

Prema njegovim rečima, Alternativa neće pozvati za bojkot parllamentarnih izbora, nego će pozvati svoje glasače da samo odlučuju o tome.

„Do sada smo imali predstavnike u Beogradu, međutim oni su tamo bili samo kao lutka. Najgore je to što nisu imali sinkronizovanu saradnju sa lokalnim vlastima. Mi nećemo pozvati na bojkot parlementarnih izbora, građani neka sami odlučuju o učestvovanju ili ne na ovim izborima“, završava Sćiprim Arifi, predsednik AZP.

Učestvovanje na parlamentarnim izborima većina Albanaca Preševske Doline vide kao neophodno da bi bili deo procesa i na taj način da se unapredi stanje Albanaca i integracija u državnim institucijama Srbije. /Titulli.com/

 fondi-serbisht-1

VIDEO: 

Stevanović: Srbija ima bolju ekonomiju, za Bujanovac i Preševo treba nam zajednički rad (video)
Pravosudni organi u Srbiji i zastupljenost Albanaca (statistika)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration