Više od 300 autobusa čekaju red da transportuju izbeglice
Srpski

Više od 300 autobusa čekaju red da transportuju izbeglice

24.Dec.2015 09:35
0
Kolona duga nekoliko kilometara, sa više od 300 autobusa koji čekaju red da transportuju izbeglice od Preševa do Å ida, u granici sa Hrvatskom.

To je stanje koje možete videti na ulazak u Preševo, grad koji se suočava sa izbegličkom krizom od početka. Izbeglice Srednjeg istoka, uglavnom iz Sirije, prelaze preko Preševa na svom putu prema zemljama zapadne Evrope.

Cena je 35 evra za jednu osobu, dok su kompanije iz Preševa, Bujanovca i cele Srbje, kažu šoferi koji čekaju red, i koji nisu želeli da se snimaju slikom.

„Cena je trenutno  35 evra. S obzirom na čekanje i vreme koje se ovde provede, do 10 dana, to je cena koja je na granici ekonomskog, znači ništa preterano. Ekonomska cena bi bila 25 evra, da se dođe, utovari i ode. Pošto se čeka i troškovi su ogromni, nije ekstra zarada, to je samo da čovek može da radi i zaradi. Ja sam iz Beograda i imam jedan autobus“, kaže Slobodan iz Beograda.

„Mi većinu novca ostavimo državi kroz goriva, putarine, trošak vozača, ishrana itd. Plaćamo  ulaznu taksu 12.000 dinara za svaki ulazak“, dodaje on.

Jedan od šofera autobusa je iz Paraćina i kaže da vozi za kompaniju iz Preševa koja ima tri autobusa.

„Ja sam iz Paraćina. Äovek iz Preševa kupio tri autobusa ja vozim za njega. Ovo je deseti dan što čekamo. Zadovoljan sam platom, ali ova hladnoća i čekanje nije dobro“, kaže Dragoslav iz Paraćina.

„Ja sam iz Kragujevca i firma je iz Kragujevca koja ima dva autobusa. Ide sporo, devet dana se čeka, više se ne isplati dolazak, zima je“, kaže drugi vozač koji dolazi iz Kragujevca i radi ovaj posao tri meseca.

„U koloni mislim da ima oko 300 – 320 autobusa. Zarada je slaba. Plaćamo hranu, gorivo, parking 12.000 dinara, nema neke zarade, jer sad ide gorivo jer se grejemo na mestu“, dodaje on.

I ovaj šofer potvrđuje cenu od 35 evra i taksu od 12 hiljada dinara za ulazak u parking.

„Taksa je 12.000 dinara koju plaćamo opštini“, završava on./Titulli.com/

Murati: Lečili smo oko 10 hiljada izbeglica u Preševu
Haljimi: Vlada preko Koordinacionog Tela rezerviše kolonijalni status za Preševsku Dolinu (video)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration