Stevanović: Srbija ima bolju ekonomiju, za Bujanovac i Preševo treba nam zajednički rad (video)
Srpski

Stevanović: Srbija ima bolju ekonomiju, za Bujanovac i Preševo treba nam zajednički rad (video)

01.Apr.2016 10:36
0
U ekskluzivnom intervjuu za informativni portal Titulli.com, Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede u Vladi Srbije, kaže da ne zna za takvo iskustvo da je država sprečila privatizaciju preduzeća od strane Albanaca.

U ovom intervjuu Stevanović priča o ekonomskom stanju u Srbiji, posebno u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, za privatizaciju, saradnju sa ovim opštinama, kao i za zainteresovanost stranih investitora za ovaj region.

On takođe naglašava i podršku koju daje Ministarstvo privrede lokalnim vlastim i privrednicima u pravcu ekonomskog razvoja. 

Kako ocenjujete ekonomsko stanje na jugu Srbije?

Dragan Stevanović: Ekonomsko stanje je bolje nego što je bilo pre dve godine s'obzirom da je bolje ekonomsko stanje u celoj Srbiji, a to statistike i podaci koje svi vide i svi čuju, pokazuju. Država je uspela da napravi fiskalnu konsolidaciju i smanjuje deficit, da poveća stepen zaposlenosti, odnosno da smanji nezaposlenost. To se svakako ne može sakriti, ne možete da ne primetite to. Sa druge strane kada govorimo o jugu Srbije, ovde nas zaista još mnogo posla čeka. Äini mi se da do ove vlade, do pre dve godine dugo godina nijedna vlada nije bila posvećena jugu Srbije kao što je ova naročito Pčinjskom okrugu. Mislim da smo kroz nivo novca koji smo po raznim programima i linijama opredelili za ovaj okrug pokazali da se stvarno ovde stvari menjaju. Sa druge strane putna infrastruktura nikada brže i nikada se više nije uradilo nego što se to uradilo u poslednjih godinu i po, dve godine. Očekuje da se ono okonča narednih godinu dana što će svakako i ekonomski i svaki drugi vid života za nas na jugu Srbije da se unapredi i da promeni. Naravno nije sve do vlade, nešto je i do nas, mi na lokalnom nivou moramo da menjamo svoje navike, moramo mnogo više da budemo posvećeni stvarima koje život znače. To je svakako ekonomija. Da ekonomski život rasteretimo od naših političkih ambicija, naših političkih nerazumevanja, naših sujeta, i da kao akteri javnog života budemo apsolutno na usluzi svima onima koji čine privredni ambijent ovde na jugu Srbije.

Koja je saradnja vašeg ministarstva sa lokalnim vlastima Bujanovca, Preševa i Medveđe?

Dragan Stevanović: Saradnja našeg ministarstva sa ovim opštinama u prethodne dve godine, i moći će u narednom periodu da bude isključivo kroz dva segmenta. Jedan je podrška infrastrukturnim projektima u oblasti poslovne infrastrukture. Ove godine ćemo finansirati izgradnju infrastrukture u opštini Preševo u vrednosti od deset miliona dinara. Opština Preševo je to dobila u prethodnoj godini, sad je u toku raspisivanje javne nabavke kako bi se građevinskom sezonom radovi u industrijskoj Äukarka u Preševu počeli i ove godine okončani. Što se opštine Bujanovac tiče po tom pitanju, oni su aplicirali, ali mislim da nisu ispunili uslove iz kriterijuma. Mi smo sa ministrom Sertićem posetili opštinu Bujanovac i tom prilikom smo razgovarali sa lokalnom rukovodstvom i iskazali svoju želju i opredeljenje da taj projekat, bez obzira na činjenicu da je bio od vrednosti preko sto miliona dinara, podržimo. Međutim, moguće je da je tu došlo do nerazumevanja sa lokalnom samoupravom. Lokalna samouprava je projekat izfinansirala i završila, a onda je faktički aplicirala da im ministarstvo refundira sredstva, što po programu i zakonu to nismo mogli da uradimo. Na žalost Bujanovac je uprkos našoj želji da podstičemo tamo razvoj ekonomskog ambijenta i tu poslovnu zonu, ostao uskraćen za ta sredstva. Naravno, ove godine je ponovo raspisan konkurs. Videćemo, ukoliko su opštine sa juga Srbije aplicirale, pre svega Preševo i Bujanovac, ja sam zaista spreman da to podržim ako i jedna i druga opština imaju projekte koji u skladu sa uredbom i u skladu sa programom ispunjavaju sve uslove.

Sa druge strane, postoje neki razgovori sa investitorima koji bi možda bili zainteresovani za jednu grinfild investiciju u Preševu. Još je rano da govorimo o kojoj fabrici se radi i kakvom karakteru proizvodnje, ali već smo načeli neke razgovore. Ono što je problem ovde ima dosta preduzeća koja su u portfelju, odnosno koja su sad u nadležnosti Agencij za stečaj, odnosno Direkcije za imovinu Republike Srbije. Na žalost tu imamo ogromnih problema shodno zakonu zato što su procene tih objekata i te imovine potpuno iracionalne, ne odgovaraju starnosti, ne odgovaraju prilikama na terenu pa ćemo u narednom periodu moramo ozbiljnije da se pozabavimo time kako bi tu imovinu koja danas propada, mogli na jedan adekvatan način da stavimo na raspolaganje zainteresovanim investitorima.

Znamo da do sada nema stranih investicija u ovim opštinama. Da li je do sad bilo zainteresovanih investitora?

Dragan Stevanović: Mi smo sve što je do države, uradili. Danas kada razmišljate Preševo i Bujanovac ne možete da ih odvojite ni od Surdulice, ni od bilo koje druge opštine u Srbiji u kojoj strani investitor nije došao. Sa jedne strane imate želju i volju investitora, ne možemo mi da ih namećemo obavezu kako će i gde će svoj novac koji žele da investiraju da troše. Sa druge strane slika koju lokalne rukovodstva šalju o svojim opštinama, opet privlači, ili tera investitore da u tim opštinama investiraju. Ja mislim da za ove dve opštine nije bilo malo mogućnosti da se investira, da se dođe do novca. Mislim da su različite programe nudili i država, odnosno Ministarstvo privrede sa jedne strane, sa druge strane tu je bilo Koordinaciono telo koji je investitorima, odnosno privrednicima u ove dve opštine stavljalo na raspolaganje novac. Ali, šta je suštinski razlog, zašto nijedan veliki i ozbiljni investitor nije izrazio želju da dođe u Preševo, u Bujanovac, ili u neku treću opštinu, to opet nije stvar za Ministarstvo privrede. Mi smo otvoreni, pod istim uslovima se tretiraju investitori u bilo koju opštinu. Da dođe čak u opštinama sa statusom kao što su Bujanovac i Preševo, mnogo je jednostavnije i povoljnije. Ali ćemo u narednom periodu morati da radimo svi zajedno mnogo više kako bi promovisali i Preševo i Medveđu i Bujanovac, i bilo koju drugu opštinu Pčinjskog i Jablaničkog okruga. Mislim da nam je lokacija dobra, strateški položaj je dobar, na Koridoru 10 je i jedna i druga opština, tu je Makedonija, tu je blizu i Bugarska, tu je i luka u Grčkoj. Mislim da svi zajedno treba da uradimo malo više, da se potrudimo, i neće izostati rezultati.

Šta mislite o privatizaciji u ovim opštinama?

Dragan Stevanović: Iskustvo je jako loše. To sam čuo od predsednika jedne i druge opštine. Neke privatizacije nisu uspele, neke privatizacije su raskinute. Ta imovina koja je prešla, kao što sam rekao malopre, u nadležnost Direkcije za imovinu, danas predstavljaju ozbiljan balast i za Republiku Srbiju, a bogami predstavljaju balast i za opštinu Bujanovac, zato što imovina, objekti, zemljište nisu u funkciji. A to što nisu u funkciji stvara neke obaveze. Te obaveze se objektivno prilivaju ili na buđet lokalne samouprave ili Republike Srbije. Sa druge strane prošlo je mnogo vremena, niko se tom imovinom, tim propalim preduzećima, nije ozbiljno bavio. Danas se na žalost svi se nalazimo u vremenu kupaca, ne u vremenu prodavaca. Ono što bismo i vi i ja želeli da prodamo za milion ili dva miliona evra, danas je neko spreman da ponudi sto ili dvesta hiljada evra, jer to zaista toliko vredi. Ali to je nešto što treba prihvatiti kao stvarnost, postoji jedna ideja, da pokušamo da razgovaramo o tim nacionalnim standardima koem se raspolaže stečajnom masom i da pokušamo mehanizme prodaje i raspolaganje tom stečajnom masom, relaksiramo, pojednostavimo, da bi što brže i što efikasnije ta imovina bila prodata. Ta oprema, ukoliko je ima, te zgrade, to zemljište stavilo u raspolaganje investitorima i kako bi počeli da rade svoj posao ovde.

Koji je vaš komentar o tvrdnjama pojedinih albanskih političkih lidera da država nije dozvolila da se neka preduzeća privatuzuju od strane Albanaca?

Dragan Stevanović: Ja za takva iskustva ne znam. Mogu da govorim o državi od pre dve godine. Na žalost ovo što sam pomenuo malopre, bojim se da preduzeća koja smo zatekli u stanju kakvom jesu, ni Srbi ni Albanci više ne žele da kupe za cenu koju se nude. Ne samo Srbi ili Albanci nego bilo ko treći, peti ili deseti. Ovo je oblast u koju više nema prostora da se delimo na Srbe i Albance. Svi smo u istom problemu, a bogami i svi imamo iste šanse. Država je to zaista sad, posle godinu i po ili dve godine, pokazala i premijer takođe. Mislim da nijedan premijer Vlade R. Srbije u jednoj godini nije došao koliko puta Aleksandar Vučić došao u Preševo i u Bujanovac. Ja mislim da smo kroz nekoliko projekata i postupaka pokazali da više apsolutno nema razlike, nema potrebe u stvaranju tih razlika. Svi imamo iste probleme, a bogami i svi imamo iste ambicije, tako da u e ekonomskom smislu, ako budemo razumni i pametni u narednom periodu, možemo puno i jedni i drugi zajedno da uradimo.

I na kraju, šta mogu očekivati preduzetnici ovih opština od vašeg ministarstva?

Dragan Stevanović: Mi smo sad imali jedan projekat predstavljanja svega onoga što Vlada R. Srbije, odnosno Ministarstvo privrede svim privrednim subjektima na teritoriji R. Srbije kroz Godinu preduzetništva nudi. Ono što opet neću da budem skroman, moram da istaknem da privrednici Preševa, Bujanovca i Medveđe imaju jedan, odnosno dva programa više, koje nudi Koordinaciono telo. Ja ih pozivam da to koriste, da budu ozbiljni, da budu odgovorni. Ukoliko im bilo kakva logistička podrška treba, na raspolaganju im stoji Biznis inkubator centar u Vranju, mada mislim da oni imaju dosta svojih konsultanata i agencija koji privrednici ovih opština koriste. Mislim da će ovo sve što smo ponudili u ovoj 2016. godini, kao Godina preduzetništva. Iskoristio bi priliku da pozovem ne samo privrednike iz Preševa i Bujanovca, nego i svih drugih opština Pčinjskog okruga, samo malo više odgovornosti pokažu kada je u pitanju vraćanje kredita koji uzimaju od Fonda za razvoj ili nekim drugim linijama. Äini mi se da u tom kontekstu statistika bila poražavajuća. To smo jednom prilikom lokalnom rukovodstvu u Bujanovcu i Preševu predstavili. Ja mislim ukoliko svi pokažemo dobru volju uz dobru 2016. godinu, 2017. godina biće još bolja./Titulli.com/

fondi-serbisht-1


https://www.youtube.com/watch?v=lhyCAa172gw&feature=youtu.be

Pravosuđe i Preševska Dolina, Albanci nisu zastupljeni na zadovoljavajući nivo
Albanci Preševske Doline na parlamentarnim izborima, traže da budu i deo vlade (video)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration