Stanovnici Miratovca solidarišu se sa izbeglicama, žale se na infrastrukturu i komunalne usluge (foto&video)
Srpski

Stanovnici Miratovca solidarišu se sa izbeglicama, žale se na infrastrukturu i komunalne usluge (foto&video)

30.Nov.2015 09:31
0
Selo Miratovac opštine Preševo je prvo naseljeno mesto sa kojim se susreću izbeglice nakon ulaska u Srbiju iz Makedonije.

Od početka krize sa izbeglicama koji dolaze sa Srednjeg istoka, selo je skoro uvek sa izbeglicama, lokalnim i međunarodnim organizacijama i volonterima, policijskim snagama, lekarskim ekipama i autobusima koji transportuju izbeglice. 

Ekipa informativnog portala Titulli.com je boravila u Miratovcu da bi se informisala o tome koliko se promenio život meštana sa početkom izbegličke krize. 

Potpredsednik Mesne zajednice, Lukman Mustafa, kaže da se promenilo selo, da meštani pomažu izbeglice koliko mogu, međutim nisu zadovoljni sa pomoću koju pružaju njima. 

„Meštani sela pomažu izbeglice hranom i odećom, ali nismo zadovoljni jer nas niko ne pomaže, pogotovo opština, koja nam je već tri meseca obećala da će čistiti ulice i doneti kontejnere za otpad, ali ništa nisu uradili“, kaže Mustafa za portal Titulli.com. 

On kaže da u ovo vreme selo nije dobila nijednu pomoć u oblasti infrastrukture ni od lokalnih, ni od centralnih vlasti, a problemi sa kojim se suočavaju su i otpad po njihovim njivama i nedostatak javnih WC-a za potrebe izbeglica. 

Starac Ahmet Šabani iz Miratovca zahvaljuje se svima koji pomažu izbeglice, i dodaje da nemaju nikakve probleme sa njima. 

„Pomažu strani donatori i humanitarci, nek im bog daje zdravlja, jer su izbeglice u teškom stanju. Mi nemamo nikakvih problema sa njima“, kaže Šabani. 

U selu smo sreli i Dafinu Aliji, volonterku Kancelarije za mlade u Preševu, koja je vodila izbeglice do autobuseva za transport do Prihvatnog centra u Preševu. 

„Naša je dužnost da informišemo izbeglice za procedure kada oni ulaze u Srbiji. Kada dolaze ovde informišemo ih da imaju besplatan prevoz autobusima do prihvatnog centra“, kaže Aliji. 

Prema njenim rečima, autobusevi počinju sa radom u sedam ujutro i rade do jedanaest uveče, a što se tiče broja lokalnih volontera, samo u Miratovcu rade dvanaest njih. 

Tog dana u Miratovcu je bilo vrlo hladno. Prvenstveno nije bilo izbeglica, međutim kasnije su počeli da dolaze, a njihovo putovanje do Miratovca pomogli su radnici organizacije „Lekari bez granica“, koji su kombima dovezli izbeglice, a prioritet su imali porodice sa decom, osobe sa invaliditetom i starije osobe./Titulli.com/

Više fotografije na link:http://titulli.com/index.php?m=panel&pm=nalbum&alb=3

VIDEO: 

Albanska politika Doline ni nakon 13 godina na vlasti ne rešava problem zastave (video)
Opština Preševo se ne bavi problemom izbeglica
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration