Privatni preduzetnici Doline traže pomoć Srbije, Kosova i Albanije (Video)
Srpski

Privatni preduzetnici Doline traže pomoć Srbije, Kosova i Albanije (Video)

07.Aug.2015 02:18
0
Funksionisanje malih i srednjih preduzeća u Preševskoj Dolini nastavlja se sa uspesima, ali i suočavanjem sa problemima u radu, dok pomoć od donatora, prema rečima rukovodioca nekih preduzeća, ne daju potrebne rezultate.

U Bujanovcu, preduzeće „Dekori&Rera Company“ proizvodi i montira betonske ploče, a poseduje i separaciju peska pored reke Južna Morava.

Vlasnik ovog preduzeća, Ređep Destani, kaže za Titulli.com, da od 2002 godine kad je osnovao firmu sa njegovim partnerom, stlano su povećali broj zaposlenih.

„Trenutno imamo 14 radnika. Imali smo i do 16, ali počeli smo sa dva radnika i stalno smo povećali broj. Posao je tokom ovih godina išao dobro, potrudili smo se da radimo i budemo iskreni sa našim klijentima“, kaže Destani.

On naglašava da svoje proizvode prodaju uglavnom u opštini Bujanovac, zatim u Preševo i Vranje, i dodaje da nemaju neki naglašen problem, osim probleme svakodnevice sa defektima mašinerije.

Što se tiče donacija, Destani kaže da je njihovo preduzeće dobila tri tendera u opštini Bujanovac, a  jedan od njih je postavljanje betonskih ploča na trotoaru ulice Karađorđe Petrović u Bujanovcu, dok su od Koordinacionog Tela dobili tri mliona dinara bezpovratnih sredstava.

„Sa ovim sredstvima spo unapredili mašineriju, osigurali smo mašinu sa poizvodnju betonskih prstenova“, završava Ređep Destani.

Jedna od najpoznatijih kompanija u regionu je preduzeće koja se bavi trgovinom i proizvodnjom „Bici Komerc“, osnovana 1999 godine, koja se na početku bavila transportom robe, uglavnom sa Srbije na Kosovu. Sada ova kompanija ima dva restorana, stovarišta građevinskog materijala u Bujanovcu i Preševu, prodaje boje i sanitariju, i uglavnom sve što treba za izgradnju jedne kuće.

„Od 2010 godine smo počeli i sa proizvodnjom kada smo otvorili fabriku za proizvodnju betona u Bujanovcu. U 2013-oj smo otvorili i fabriku za proizvodnju armiranih mreža, dok smo u 2014-oj godini startovali sa fabrikom za proizvodnju betona i u Preševu“, kaže Gafur Fazliu, jedan od vlasnika kompanije Bici.

Ali, prema njegovim rečima, veliki je problem plasman ovih proizvoda, posebno armiranih mreža, jer ne mogu dopreti u unutrašnjost Srbije, ni na Kosovu, a na žalost ni u Evropskim zemljama.

„Koliko prodajemo mreže za jedan mesec, to proizvodimo za tri dana, a radnici treba da se plaćaju za ceo mesec. Ovde želim da naglasim i donacjiu koju smo 2013 godine uzeli od Koordinacionog Tela, gde smo bili u obavezi da zaposlimo tri nova radnika. Ove uslovljene donacije utiču negativno na privatna preduzeća“, smatra vlasnik kompanije Bici Komerc.

On kaže da vlada Srbije, ali i vlade Kosova i Albanije trebaju pomoći preduzeća koja se bave proizvodnjom da im obezbede plasman njihovih proizvoda.

Fazliu dodaje da je kompanija porodični biznis jer su šest braća vlasnici i svaki od njih rukovodi po jedan deo kompanije, a takođe su uključeni i njihova deca. On naglašava da Bici Komerc zapošljava u sezoni i do 50 radnika, a 30 zaposlenih su redovni.

Porodični biznis je i pekara „Kameri“ u Bujanovcu, koja je otvorena u martu 1970 godine i nakon penzionisanja Kamera Gegolaja 2003 godine tradiciju su nastavili njegovih troje sinova, koji sada imaju tri pekare u Bujanovcu i jednu u Vranje.

Muhamed Gegolaj, vlasnik pekare „Kameri“ u centru Bujanovca, kaže da porodični biznis upravlja sa bliskom porodicom i ima troje zaposlenih radnika.

„Posao ide dobro, iako se oseća kriza i migracija. Sa građanima Bujanovca smo pronašli zajednički jezik, poznaju nas i poštuju, kao i mi njih“, kaže Muhamed Gegolaj.

U letnjoj sezoni kada dolaze sunarodnici i sezona je svadbi i pekara „Kameri“ ima više posla, kaže Gegolaj, a što se tiče cena naglašava „Cena brašna nije skupa, ali jeste cena ostalih namirnica kao što su ulje, kvasac, margarin, eurokrem itd. Cene ovih proizvoda prate kurs evra a cena hleba nije izmenjena poslednjih 7-8 godina“, kaže vlasnik pekare „Kameri“.

On kaže da će i ubuduće nastaviti sa unapređenjem porodičnog biznisa, jer tradiciju će nastaviti i njegovi sinovi, koji su već počeli brižno da rade.

Gegolaj na kraju kaže da do sada nije konkurisao za donacije, ali ima u planu da konkuriše sa ciljem da unapredi svoj biznis.

Sa izazovima i uspesima, mala i srednja preduzeća u regionu Preševske Doline važne su po pitanju zapošljavanja mladih, kad se zna velika stopa nezaposlenosti u ovom regionu.

Donacije, olakšanja, ili obezbeđivanje plasmana, sigurno će omogućiti i unapređenje u radu ovih preduzeća i nova zapošljavanja./Titulli.com/

VIDEO

 

 

Privatne kompanije, njihovi izazovi i uspesi u Dolini (Video)
Preopterećeni taksama i zaobilaženi od lokalnih vlasti (Video)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration