Opština Preševo se ne bavi problemom izbeglica
Srpski

Opština Preševo se ne bavi problemom izbeglica

02.Dec.2015 09:10
0
Opština Preševo skoro je izbačena od situacije sa izbeglicama koji prelaze preko Preševa, a rukovodioci opštine kažu da oni malo pomažu u ovom pravcu jer nije njihova nadležnost.

Predsednik Skupštine opštine Preševo, Ramiz Ljatifi, kaže u zijavi za portal Titulli.com, da postoje međunarodne organizacije i nadležno ministarstvo koji se bave problemom izbeglica. 

„Za zbrinjavanje izbeglica sad je nadležno Ministarstvo rada i socijalne politike i UNHCR. I lokaciju za njihov smeštaj je odredila ovo ministarstvo“, kaže Ljatifi. 

On je naglasio da je stanje na terenu teško posebno u hladnim danima. 

„Izbeglice su sada u teškom stanju, jer je zima blizu a vreme je sve hladnije. Što se tiče pomoći za izbeglice, mogu reći da Opština Preševo nema nijedan projekat, ili neki zaključak skupštine da se pruža pomoć izbeglicama“, naglašava Ljatifi.

 Na drugoj strani u Kancelariji za vanredne situacije skupštine opštine Preševoa kažu da je do sada izdvojeno samo 500 hiljada dinara. 

„Od juna ove godine opština Preševo je izdvojila za izbeglice 500 hiljada dinara, a od ovih sredstva su obezbeđeni mobilni toaleti za lokaciju iza osnovne škole“, izjavio je Neđmedin Ahmedi, rukovodilac kancelarije za vanredne situacije. 

Prema njegovim rečima, od tada glavni teret za zbrinjavanje izbeglica preuzeo je UNHCR. 

„Od tada zbrinjavanje izbeglica prešlo je u nadležnostima UNHCR-a, komesarijata za izbeglice i crvenog krsta, oni se brine za njih u svim aspektima. Za zimsku sezonu komesarijat za izbeglice je uredio dve sale na Železničkoj stanici, konkretno u fabrici duvana u Preševu, sa kapacitetom za 500 osobe, prema tome oni imaju svoje projekte i planove za što bolje zbrinjavanje“, dodao je Ahmedi. 

U vezi pomoći koje pruža opština Preševo za izbeglice, one su usredsređene na infastrukturu, obezbeđivanje vode i čišćenje ulica./Titulli.com/

 

Stanovnici Miratovca solidarišu se sa izbeglicama, žale se na infrastrukturu i komunalne usluge (foto&video)
Seidler: Izbeglice u Preševu nemaju odgovarajući tretman, opština bez kapaciteta
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration