Mitrović: Albanski političari da pričaju istinu svojim građanima (video)
Srpski

Mitrović: Albanski političari da pričaju istinu svojim građanima (video)

11.Dec.2015 10:15
0
U ekskluzivnom intervjuu za informativni portal Titulli.com, Nenad Mitrović, poslanik u parlamentu Srbije, priča o integrisanju albanaca u državnim organima, za uđbenike na albanskom jeziku i ekonomskom razvoju regiona.

Mitrović, poslanik partije koja je na vlasti u Srbiji, u vezi sa uđbenicima na albanskom jeziku koji se od septembra drže u carinskom terminalu u Preševu, kaže da “nema nikakvog dogovora oko ovih uđbenika, dok lideri albanskih političkih partija moraju da pričaju istinu svojim građanima”.

Oko izveštaja državnog revizora za buđet opštine Bujanovac, Mitrović kaže da “to što se kaže u tom izveštaju je tačno, ima nekih stvari koje su odrađene onako kako nisu trebale da budu“.

 

Titulli: Kako ocenjujete trenutno političko stanje u opštini Bujanovac i albansko – srpske odnose u ovoj opštini?

Nenad Mitrović: Političko bezbednosna situacija u našoj opštini je stabilna iz razloga što imamo formiranu lokalnu koaliciju po principu multietničke vlasti, što znači da u lokalnoj vlasti učestvuju i srpske i albanske partije. Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je politička situacija u našoj opštini stabilna. Ja se nadam da će u budućem periodu tako da ostane, s'obzirom da je ideja Srpske Napredne Stranke (SNS) da i posle narednih lokalnih izbora imamo multietničku vlast u opštini Bujanovac. Znate, politička stabilnost je ključ, pre svega za ekonomski razvoj. Bujanovac spada u 45 najnerazvijenih opština u Srbiji, i ukoliko želimo da pričamo o radnim mestima, ukoliko želimo da pričamo o ekonomskom razvoju, moraćemo da imamo političku stabilnost koja nam je preko potrebna.

Titulli: Kako ocenjujete rad lokalnih vlasti, jer imamo optužbe opozicije o nepravilnostima u buđetu prema Izveštaju Državne revizorske institucije?

Nenad Mitrović: Svakako da je SNS deo lokalne koalicije, ali odbornici SNS-a nisu uvek glasali za predloge koja su predlagali naši koalicioni partneri jer se mi sa tim predlozima nismo slagali. Smatrali smo da ti predlozi nisu dobri i smatrali smo da drugačijim rešenjima možemo mnogo veći rezultat i efekat da imamo. Da li je lokalna samouprava, odnosno lokalna koalicija koja je na vlasti u opštini Bujanovac mogla da uradi nešto više, sigurno da je mogla da uradi nešto više, da li je mogla da uradi nešto bolje, sigurno da je mogla da uradi nešto bolje. Kažem, sa mnogim stvarima se ne slažem. To što se tiče izveštaja Državne revizorske institucije (DRI), ja sam kao narodni poslanik dobio taj izveštaj u narodnoj skupštini. Odbornici lokalne samouprave su takođe imali priliku da dobiju taj izveštaj. To što se kaže u tom izveštaju je tačno, ima nekih stvari koje su odrađene onako kako nisu trebale da budu, ja se nadam da će preporuke DRI od strane lokalne samouprave da budu ispoštovane i sprovedene. Smatram da sve to što je urađeno, a nije u skladu sa zakonskim propisima da se vrati i da se uskladi sa zakonskim propisima.

 

Titulli: Pošto ste dugo u politici, i naravno dugo se priča o integrisanju Albanaca u državnim organima, šta mislite o tome kao poslanik partije koja je na vlasti u Srbiji?

Nenad Mitrović: Svakako da je potrebna integracija Albanaca u državnom sistemu Srbije, a ta integracija se zagovara duži vremenski period unazad. Međutim, ja imam utisak da i Albanci na neki način nisu do kraja zainteresovani za integrisanje u državnom sistemu Republike Srbije. Međutim, ono što je dobro moram da kažem, a to su razgovori koji treba da se vode oko ovih sedam tačaka, koja se predviđaju za razgovor između Albanaca i Vlade Srbije. Mogu da kažem da je to jedan okvir o kome može da se razgovara, iz razloga da je vlada prihvatila taj plan od sedam tačaka. Takođe su sve političke stranke sa teritorije juga Srbije, mislim na albanske političke stranke, potpisale taj plan, takođe imamo podršku međunarodnog faktora za plan vezano za te razgovore, i mislim da je jedini okvir o kome možemo da vodimo razgovore sa albanskom nacionalnom manjinom. Naravno, spremni smo da tamo gde postoji mogućnost i spremnost da se popravi stanje, da li je to stanje u oblasti obrazovanja, u oblasti zdravstva, pravosuđa. Svaka tačka odnosi na po jednu oblast za koju je definisana. Vlada Srbije će svakako opredeliti ljude iz resornih ministarstva koji će da učestvuju u tim razgovorima i sa kojima ćemo pokušati da nađemo rešenja za eventualne probleme koji su se pojavili na jugu Srbije. Imamo problema, ne kažem da nemamo. Evo imate prilike da vidite da su uđbenici koji su pokušani da budu uvezeni sa prostora Kosova i Metohije na carinskom terminalu u Preševu. Svakako da to nije dobro što je tako urađeno, ali smatram da i albanski lideri sa juga Srbije su znali da ne mogu da uvezu uđbenike sa prostora Kosova i Metohije. Naši zakoni predviđaju da svaka nacionalna manjina koja živi u Srbiji, pa i albanska nacionalna manjina može da uveze uđbenike za potrebe svojih učenika samo iz matične zemlje odakle dolazi ta nacionalna manjina. Tako da mi nemamo nikakav problem da se uđbenici uvezu iz Albanije jer je Albanija matična zemlja albanske nacionalne manjine, i naravno da ti uđbenici mora da se usklade sa programom ministarstva prosvete R. Srbije.

Titulli: Ali mogu i sa Kosova ako se o tome dogovore u Briselu?

Nenad Mitrović: Moramo da kažemo za rad istine, javnosti i naših građana da nikakav dogovor u Briselu nije postignut vezano za uvoz uđbenika sa prostora Kosova i Metohije, a za potrebe albanske nacionalne manjine na jugu Srbije. Ja mislim da bi i moje kolege koji vode albanske političke partije morali da pričaju istinu svojim građanima. Najlakše je da dođete i da kažete svojim građanima ono što vama odgovara i ono što će vama kratkoročno da donese političke poene. Međutim, mi moramo da se bavimo dugoročnim stvarima, moramo da dugoročno razmišljamo upravo o onome što smo u početku razgovora rekli, a to je ta politička stabilnost. Ako hoćemo da imamo političku stabilnost, moramo da da bavimo istinom, ne smemo da pričamo neistinu našim građanima.

 

Titulli: Što se tiče ekonomskog razvoja, vi ste na drugom mandatu u Skupštini Srbije, kad možemo da očekujemo neku stranu investiciju u opštini Bujanovac?

Nenad Mitrović: Ja se nadam da ćemo vrlo brzo imati razgovore sa nekim potencijalnim investitorima što se tiče našeg privrednog potencijala u opštini Bujanovac. Moram samo na početku da vam kažem da je izuzetno dobra stvar što nam Koridor 10 prolazi pored naše opštine, što ćemo vrlo brzo imati završen taj deo Koridora 10 koji se trenutno radi. To je još jedna šansa i preporuka stranim investitorima da dolaze u Bujanovac i  da svoj kapital i novac ulažu u privredne potencijale naše opštine. Međutim, ima tu i neke stvari. Na prvi pogled to izgleda to tako jednostavno, a u stvari nije. Vođeni su razgovori vezano za neke naše privredne subjekte koji su trenutno u stečaju ili u nekom drugom statusu. Ono što svakako ne valja to je da nam te fabrike ne rade. Mi smo sad zadnji pokušaj imali vezano za Jugokop. Vodimo razgovore sa ljudima iz Italije, koji su zainteresovani za pokretanje procesa proizvodnje u toj klaničnoj industriji. Videćemo kako to možemo da uradimo, s'obzirom da je ta fabrika trenutno u stečaju. Imamo i neke zakonske regulative koje nas možda u određenom momentu usporavaju da nešto uradimo, ali ako se potrudimo i ako zajednički neke stvari preduzimamo, onda svakako rezultati će biti neizostavni.

 

Titulli: Iz regiona Bujanovca i Preševa imamo tri poslanika, Halimi, Kamberi i vi. Da li sarađujete, na primer po pitanju stranih investicija?

Nenad Mitrović: Naravno, bez obzira što je SNS u koaliciji na lokalnom nivou sa albanskim partijama koje nisu učestvovale na parlamentarnim izborima, koje nemaju predstavnike u republičkom parlamentu, ja imam korektnu saradnju sa kolegama Kamberijem i Halimijem. Kad je u pitanju ekonomski razvoj ovog kraja, ja sam spreman da razgovaram i sarađujem sa bilo kim, ne dovodeći u pitanje iz koje partije i čiji je to poslanik. Naš zajednički interes treba da bude ekonomski razvoj. Ja stalno pozivam moje kolege albance da aktivno učestvuju sa mnom u tim razgovorima, pregovorima. Äesto imamo kontakte sa međunarodnom zajednicom i mogu da kažem da mi zajednički pozivamo međunarodne predstavnike da nam pomognu u ekonomskom razvoju našeg kraja. Videćemo koliko ćemo uspeti u tome. Moram ponovo da kažem, svi oni kada razgovaraju sa nama prvo što nas pitaju da li imamo političku stabilnost u našoj opštini. Znači investitore interesuje jedna jedina stvar, a to je da li postoji politička stabilnost u tom regionu, jer neko treba da uloži svoj novac tamo negde u nekom privrednom potencijalu, i naravno da taj ko ulaže novac traži da na neki duži vremenski period može nesmetano da radi.

 

Titulli: I poslednje pitanje. Sledeće godine će se održavati lokalni izbori. Da li će Srbi u Bujanovcu izaći sa jedinstvenom izbornom listom?

Nenad Mitrović: Ja mislim da je suviše rano da govorimo o tome da li će Srbi izaći na jednoj izbornoj listi. Ono što je neminovno kod nas Srba, i kod srpskih političkih stranaka je svakako da ukrupnimo političku scenu sa srpske strane. Imali smo izbore 2012. godine. Na tim izborima četiri srpske izborne liste nisu prošle izborni cenzus, tako da smo imali odliv od 2.200 srpskih glasova. Nisu krive albanske partije koja su dobile te glasove, jer znate svaka partija koja ne prođe izborni cenzus, njihovi glasovi idu na partije koje su prošle cenzus. Ali smo mi Srbi od perioda do 2012 kada smo imali 17 odborničkih mandata pali 2012 godine na 11. Mislim da iz tog razloga trebamo da ukrupnimo malo političku scenu sa srpske strane. Najidealnija bi bila jedna lista, jer ne bi imali odliv nijednog glasa, ali ukoliko ne može jedna lista, onda bar da se ukrupni politička scena da te liste koja se budu kandidovale na tim lokalnim izborima sve prođu izborni cenzus./Titulli.com/

 

Opštinski humanitarni fond u Preševu nema dovoljnih kapaciteta za izbeglice
Kancelarija za mlade u Bujanovcu aktivna i po pitanju pomoći izbeglicama
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration