Mala i srednja preduzeća, dobra šansa za ekonomski oporavak
Srpski

Mala i srednja preduzeća, dobra šansa za ekonomski oporavak

20.Jul.2015 10:25
0
Nekada su u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa postojale velike državne kompanije koje su zapošljavale veliki broj radnika. Ali sad, većina ovih preduzeća su zatvorene, ne postoje više ili su u stečaju, a manji broj od njih su privatizovane. Trenutno jedina privatna preduzeća koje imaju zaposlene radnike su mala i srednja preduzeća koja se bave uslugama i proizvodnjom, a većina od njih su počele rad kao porodični biznis.

U nedostatku velikih društvenih preduzeća, koja su ranije u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa zapošljavali popriličan broj radnika, mala i srednja preduzeća ovog regiona se vide kao dobra šansa za ekonomski oporavak.

Prema zvaničnim podacima Kancelarija za lokalni Ekonomski Razvoj Bujanovca i Preševa, trenutno funksionišu 412 malih i srednjih preduzeća, 214 u Bujanovcu i 196 u Preševu. Računajući i mikro preduzeća, zanatske i ostale radnje, ukupan broj preduzeća u Bujanovcu je 668, a u Preševu 870.

Što se tiče cele teritorije Srbije, prema podacima Privredne Komore Srbije, ukupan broj malih i srednjih privrednih društava je 11.841, doke je broj mikro preduzeća 305 hiljada i 321.

Prema podacima ove komore, u Srbiji sektor malih i srednjih privrednih društava čini 53.8 odsto od ukupnog zapošljavanja.

Ali, koliko radnika imaju ova preduzeća u Preševskoj Dolini, i koliko one dobijaju pomoć od lokalnih vlasti, odnosno države za napredak u njihovom radu i otvaranju novih radnih mesta?

Mala i srednja preduzeća u regionu opština Bujanovac, Preševo i Medveđa od 2012 godine podržava Koordinaciono Telo nepovratnim sredstvima, dok su ova preduzeća podržane raznim projektima i od međunarodnih organizacija USAID, PBILD, Help itd.

Opština Bujanovac je do sada bila opština koja je najviše iskoristila fondove od programa Koordinacionog Tela. Za 2012, 2013 i 2014 godinu iz ovog programa opština Bujanovac je dobila oko 80 miliona dinara nepovratnih sredstava, za ukupno 32 privatnih preduzeća iz ove opštine, koje su imale obavezu da zaposle blizu 200 radnika.

„U opštini Preševo iz programa Koordinacionog Tela za podršku preduzetnicima u poslednjih tri godina, odnosno od 2012 do 2014, broj privrednih subjekata koji su dobili subvencije je 18 a broj novih radnih mesta je više od 50“, kaže za Titulli, Ilir Sadriu, šef Kancelarije za Lokalni Ekonomski Razvoj opštine Preševo.

Što se tiče opštine Medveđe, prema podacima Koordinacionog tela, u poslednje tri godine iz ovog programa sredstva su dobile ukupno osam preduzeća.

Prema rečima Ilira Sadrijua, šef KLER-a u Preševo „sva ova preduzeća su dobile nepovratnu finansijsku pomoć na obezbeđivanju proizvodne opreme za njihove potrebe u skladu sa njihovim zahtevima, koje su naglasili tokom konkurisanja“.

„Sa ovim subvencijama bez sumnje da su preduzeća postigle da povećaju nivo proizvodnje, da uvedu njihove nove proizvode, a ovim je i njihova rentabilnost pozitivnija“, dodaje Sadriu.

Osim fondova Koordinacionog Tela, i opštine Bujanovac i Preševo su pomogle mala i srednja preduzeća sredstvima opštinskih buđeta, sve ovo u cilju otvaranja novih radnih mesta.

Na kraju da dodamo da je Koordinaciono Telo i ove godine raspisala konkurs za program nepovratnih sredstava za privredne subjekte u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa.

Za 2015 godinu Koordinaciono Telo je izdvojila 48.2 miliona dinara a poslednji rok za konkurisanje preduzetnika je 30 jul 2015 god.

O stanju malih i srednjih preduzeća u Preševskoj Dolini, broju radnika, izazovima i njihovim zahtevima, informativni portal Titulli informisaće vas u drugim člancima narednih nedelja./Titulli.com/

Hakovan bujanovački portal Tituli
Politika, razlog propale privatizacije u Dolini!
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration