Integrisanje albanaca u Srbiji, građani krive vladu ali i lokalne političare (video)
Srpski

Integrisanje albanaca u Srbiji, građani krive vladu ali i lokalne političare (video)

18.Dec.2015 10:27
0
Integrisanje albanaca Preševske Doline u državnim organima Republike Srbije je kontinualan zahtev albanaca od završetka oružanog konflikta u regionu 2001. godine.

Albanci traže zapošljavanje u državnim institucijama u proporciji sa procentom stanovništva u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, i nisu zadovoljni aktuelnim stanjem.

S obzirom da ne postoje noviji objavljeni podaci o zapošljavanju albanaca ovog regiona u državnim organima Srbije, Titulli.com je obezbedio izveštaj lokalnih vlasti Bujanovca iz 2011. godine.

Prema ovom izveštaju, samo u državnim organima, ne uključujući lokalne samouprave i obrazovne institucije, ukupan broj zaposlenih u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa 2011. godine je bio 1.596, a od tog broja 1.188 su bili srbi, 387 albanaca, 17 roma, i 4 ostalih.

Uzimajući u obzir dešavanja na terenu, ovaj broj nema neku vidljivu izmenu i sada, na kraju 2015. godine.

U ovoj temi portal Titulli.com je uradio anketiranje sa nekoliko građana Preševa i Bujanovca, koji su rekli da vlada ne pokazuje spremnost za integrisanje albanaca, ali ni lokalni političari nisu se angažovali po ovom pitanju.

đemaljudin Ređepi, profesor u penziji iz Preševa kaže da se „dugo se priča o integrisanju albanaca, međutim gledajući realno nemamo nikakvu integraciju“.

„Krivi su svi, vlada ali i političari koji kada ih pitaš kažu da se trude, ali oni su spokojni, jer su za sebe zaradili bogatstvo i ne zanima ih puno masa“, kaže Ređepi.

Prema njegovom mišljenju, u Preševu, ali i u Bujanovcu, ljudi se zapošljavaju samo na partijskoj osnovi.

đeljalj Behljulji, vlasnik Televizije Spektri iz Bujanovca kaže da je „integrisanje albanaca u državnim organima je pitanje sa posebnim interesom za albance Preševske Doline“.

„Imamo puno državnih institucija, kao što je katastar, gde nije zaposlen nijedan albanac. Albanski lideri se bave zastavom a nisu jedinstveni i nisu podigli glas o integrisanju, osim u poslednje vreme poslanika Šaipa Kamberija“, kaže Behljulji.

„Zapošljavanje albanaca Preševske Doline je uvek bilo slabo i tako će ostati sa ovom vladom, kao u državnim organima tako i u privatnim“, kaže Enver Daljipi iz Preševa.

Pisac Biljal Maljići iz Preševa kaže da je „integrisanje albanaca u državnim organima Srbije vrlo slabo, jer je vladina politika je u suprotnosti sa ovdašnjom albanskom politikom“.

„Obzirom da je grad Preševa oko 96 odsto nastanjen albancima, u državnim organima imamo mali broj zaposlenih. I oni koji rade, zaposleni su vrlo rano, nemamo nova zapošljavanja. Krivicu vidim u vladi Srbije, međutim i u nedostatku kordinisanja albanskog političkog faktora sa vladom“, naglašava Maljići.

„Zasićeni smo rečima, dela nemamo. Mi smo razočarani, posebno mladi koji su se školovali, nemaju posla i razmišljaju kako da napuste mesto. Kriva je vlast koja samo obećava, a u realnosti nema ništa“, kaže građanin Bujanovca, Menderez Imeri.

Bivši radnik društvenog preduzeća „Bratstvo“ iz Preševa, Esat Sahiti misli da „u državnim organima Srbije nema posla za albance“.

„Problem je u vladi a ovdašnji političari ne mogu da doprinese više“, kaže Sahiti, koji dodaje da je ostao bez posla nakon 35 godina u preduzeću „Bratstvo“.

Punu integraciju, albanci Preševa, Bujanovca i Medveđe su 2013. godine postavili kao prvu tačku na planu od sedam tačaka za razgovore sa Vladom Srbije.

Ovi razgovori su prekinuti nakon kratkog vremena, međutim u poslednje vreme spremnost za nastavak su izrazili albanci, Koordinaciono Telo, kao i srpski premijer./Titulli.com/

 

 

 

 

 

 

 

Izbeglice u Preševu pomaže i lokalna dijaspora
Murati: Lečili smo oko 10 hiljada izbeglica u Preševu
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration