Crveni krst Bujanovac pomaže izbeglice u Preševu
Srpski

Crveni krst Bujanovac pomaže izbeglice u Preševu

29.Dec.2015 09:12
0
Uzimajući u obzir blizinu Bujanovca i Preševa, na prevazilaženju izbegličke krize su pomagale i brojne organizacije iz opštine Bujanovac.

Jedna od tih organizacija je i Crveni krst Bujanovac, koja je prema rečima direktora Bratislava Lazarevića, više indirektno pomogla migrante.

„Kada pričamo o angažovanju Crvenog Krsta Bujanovac u sagledavanju problema migranata u Srbiji moram da kažem da smo mi više na indirektan način pomagali migrante“, kaže Lazarević za informativni portal Titulli.com.

Tokom letnjih meseci, kada je jedan broj migranata dolazili u Bujanovac da se registruju, Crveni krst iz Bujanovca je pomoga ove izbeglice pomoću Crvenog krsta Srbije.

„Crveni krst Bujanovac je tad jedino direktno učestvovao u podeli pomoći migrantima. Ono što smo delili je hrana, uglavnom paštete, mesni naresci, riba, vode i hleba. Ali moram da kažem da je to bilo možda u 7-8 slučajeva za to vreme u letnjim mesecima“, kaže Lazarević.

Na prevazilaženje izbegliče krize u Preševu, Crveni krst Bujanovac je bio angažovan sa dva ugovora, jedan ugovor za Komesarijatom za izbeglice i jedan ugovor sa UNHRC-om.

„Sa Komesarijatom za izbeglice R. Srbije, C. Krst Bujanovac je imao ugovor na tri meseca kada je svakodnevno trebao da isporučuje do 750 suvih obroka dvevno. Taj suvi obrok je sadržao jednu veknu hleba, koja može da traje do sedam dana, jednu flašu negazirane vode od 0.5l i dva vrsta peciva, jedno slano i jedno slatko pecivo“, naglašava direktor Crvenog krsta Bujanovac.

U vezi ugovora sa UNHCR-om i Međunarodnom federacijom Crvenog krsta i crvenog polumeseca, Lazarević kaže da oni distribuišu hleb Crvenom krstu Preševa, zatim oni kombinuju sa hranom koju imaju u magacinima i dele izbeglicama.

Crveni krst Bujanovac ima svoju pekaru i hleb koju šalju u Preševu prave sami u njihovu pekaru.

Ova organizacija ima 21 radnika i osnovana je 1955 godinw./Titulli.com/

Savet Islamske Zajednice u Preševu podelila pomoć za izbeglice
đamija u Bujanovcu, primer za doprinos pružanja pomoći izbeglicama
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration