Albanska manjina u Srbiji (ne) zadovoljna podrškom Kosova i Albanije (Video)
Srpski

Albanska manjina u Srbiji (ne) zadovoljna podrškom Kosova i Albanije (Video)

15.May.2015 08:49
0

Albanska manjina u Srbiji je jula 2010 godine osnovala Albanski Nacionalni Savet i konstituisala rukovodeće strukture. Osnovanje ove institucije bazirana je na Konvenciji Saveta Evrope o kolektivnim pravima nacionalne manjine.

Bivši predsednik Albanskog Nacionalnog Saveta, Galip Bećiri, pričajući o ulozi i značaju funksionisanja nacionalnog saveta rekao je da su očekivanja bila velika, ali i uprkos mnogim preprekama postignuta je izgradnja zakonskih i infrastrukturnih kapaciteta.

„Bilo je prepreka od strane Vlade Srbije i nadležnih ministarstva, međutim posredovanjem međunarodne zajednica postignut je napredak u nekoliko oblasti“, rekao je Bećiri.

On kaže da smo u poređenju sa ostalim manjinama iza njih na unapređenju albanskih prava, ali to je dokaz da smo mi poslednji osnovali ovu instituciju.

„Mi smo primenili razna iskustva od mađarske, bošnjačke i rumunske manjine koji su ispred nas. Ali njihova prednost je da su imali ogromnu podršku matičnih država. A kod nas izostaje podrška Kosova i Albanije“, naveo je Bećiri.

Predsednik Demokratske Partije Albanaca, Ragmi Mustafa, stranke koja rukovodi izvršni organ Albanskog Nacionalnog Saveta, uveren je realizacijom cijeva posebno u oblastima obrazovanja, informisanja i upotrebe nacionalne zastave.

„Nacionalni Savet Albanaca je u svom drugom mandatu i mi ćemo se angažovati da uđbenici dolaze samo od zvanične Prištine, odnosno Tirane. Ovi zahtevi su predati u Ministarstvo prosvete Srbije i oni razmatraju situaciju“, naveo je Mustafa.

Prema njegovim rečima, ovaj zahtev je imao pozitivan refleks i u Ministarstvu prosvete Kosova za opremanje albanskih učenika sa uđbenicima.

„Za razliku od prethodnog saziva mi smo doneli odluku za osnivanje albanske radiotelevizije Preševske Doline. Takođe smo posvećeni donošenju završne odluke za školske uđbenike i slobodnu upotrebu nacionalne zastave“, dodao je Ragmi Mustafa.

Godišnji buđet Nacionalnog Saveta Albanaca (NSA) za 2015 godinu je 12.4 miliona dinara, dok je na početku bio 16.5 miliona. Ovo smanjenje je urađeno na osnovu poslednjeg popisa 2011 godine kojeg su albanci bojkotovali, a vlada Srbije je objavila statističke podatke od 5.800 albanskih stanovnika.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije, Šaip Kamberi, o učešću NSA na pripremanju planova i programa i stvaranju nacionalne strategije za manjine, rekao je da ovu instituciju nisu predstavili adekvatni ljudi.

„Učešće NSA u agendi sa mađunarodnom zajednicom posebno sa poglavljima oko planova i programima, poglavlje 23 se tiče funksionisanja manjinskih prava za stvaranje nacionalne strategije, što predstavlja obavezu za Srbiju pre nego što se otvara dijalog o integraciji zemlje u Evropsku Uniju“, rekao je Kamberi.

On dodaje da se očekuje da Srbija počinje dijalog sa Briselom za poglavlje 23.

„Ako u ovoj fazi mi kao albanci ne postignemo da artikulišemo naše zahteve, ja se plašim da će se Srbiji dati zeleno svetlo od strane EU, ignoriseći albanske zahteve“, naveo je narodni poslanik Šaip Kamberi, ujedno i predsednik Partije za Demokratsko Delovanje u Bujanovcu.

Skupština Albanskog Nacionalnog Saveta broji 15 članova, osam od njih pripadaju koaliciji na vlasti Demokratske Partije Albanaca, Partije za Demokratski Progres, Demokratske Partije, Demokratkse Unije Albanaca i grupe građana Demokratski Preporod. Dok sedam članova broji koalicija Partije za Demokratsko Delovanje i Demokratska Unija Albanaca.

Rahmi Zulfiu, predsednik Demokratkse Unije Albanaca, koja ima dva članova, kaže da je skeptičan u vezi realizacije ciljeva NSA jer je prepreka činjenica da većina od rukovodioca imaju dvostruke rukovodeće pozicije.

Zulfiu kaže da osnivanje radiotelevizije nije trenutno od punog značaja, jer u ostalim oblastima kao obrazovanje i kultura ima ozbiljne probleme.

„Takođe je upotreba albanskog jezika i pisma veliki teret, posebno u lokalnim vlastima u Bujanovcu i Preševu, gde albanci sami vode predmete a oni se pišu na srpskom jeziku“, izjavio je Zulfiu.

Prema popisu iz 2002 godine u Srbiji žive 61 hiljada i 647 albanaca, a Nacionalni Savet Albanaca ostaje jedina značajna institucija na unapređenju prava albanaca u oblastima obrazovanja, kulture, informisanja, zvaniče upotrebe jezika i nacionalnih simbola./Titulli.com/

VIDEO

 
 
 
Opština Bujanovac blokirala zaposlenima korišćenje portala Titulli
Mnogo zahteva, a mala sredstva za kulturu (Video)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration