Älanstvo u EU, ne isključuje Rusiju
Srpski

Älanstvo u EU, ne isključuje Rusiju

17.Jun.2014 11:20
0

Prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić poručio je danas da članstvo Srbije u EU nikako neće oslabiti ili prekinuti veze sa Rusijom.

On je, posle razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, na zajedničkoj konferenciji za štampu, istakao da Srbija želi da bude članica EU, što je nacionalni i državni interes i dodao da Srbija ne želi i nikada neće biti protiv Rusije.

"Nisam shvatio da je to pitanje "ili Rusija ili EU". Mi želimo i EU i nastavljanje dobrih odnosa sa Rusijom. Zašto bi se samo od Srbije tražilo da se opredeljuje "ili ili", dok druge zemlje EU imaju najrazvijenije odnose sa Rusijom", podvukao je Dačić. 

On je izrazio veliko zadovoljstvo zbog posete kolege iz Ruske federacije, istakavši da je za nivo političkih odnosa kakvi postoje između dve zemlje veoma bilo važno da dođe do češćih i redovnih međusobnih poseta. 

Istovremeno je ukazao da je svog kolegu pozvao tokom boravka u Beču 6.maja, jer šef ruske diplomatije nije poslednje tri godine boravio u Beogradu. 

"Nivo političkih odnosa je takav da je to nedopustiv dug period bez naših susreta. To je bio razlog posete, nikakav drugi", podvukao je on. 

Dačić je obećao da se više nikada neće desiti tako dug period bez ovih susreta i naglasio da dve zemlje imaju dobre i prijateljske odnose, kao i da Srbija želi da se oni nastave i dalje prodube. 

Nivo političkih odnosa je možda najbolji u poslednjih nekoliko decenija i želimo više razmena poseta možda i na višem nivou, istakao je on. 

"S druge strane svi ekonomski projekti koji su započeti biće nastavljeni. Interes je Srbije da se oni nastave. Naš nacionalni i državni interes je da se izgradi Južni tok, da NIS bude najbolja kompanija u regionu, da se uspešno završi program revitalizacije naše železnice, i niz drugih novih programa investicija", ukazao je on. 

Ruska Federacija, prema njegovim rečima, je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, Srbije, pored Nemačke i Italije. 

Dačić se zahvalio Rusiji, ali posebno ministru Lavrovu na dugogodišnjem kontinuiranom praćenju i uključenosti u probleme koje Srbija ima kada je Kosovo i Metohija u pitanju i podršci koju Moskva daje. 

"Da nije podrške Rusije i još nekih drugih zemalja, ali pre svega Rusije i Kine, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN, Srbija bi danas bila u gotovo izgubljenoj poziiciji kada je reč o Kosovu i Metohiji", uveren je on. 

Dačić je najavio da će Srbija uložiti maksimalne napore, kao budući predsedavajući OEBS-a, da se ukrajinska kriza rešava putem dijaloga, ocenivši da će to će biti veliki izazov za našu zemlju u idućoj godini. 

On se na kraju zahvalio Rusiji na ogromnoj kako humanitarnoj, tako i spasilačkoj pomoći tokom poslednjih poplava, kao i za ulaganja u razvoj humanitarnog centra u Nišu. 

Dva ministra potpisala su, po završetku razgovora, Plan konsultacija dva Ministarstva za period 2015.do 2016.godine.

IZVOR: TANJUG

Večeras koncert sastava Iron Maiden
Arifi naredio novinarima portala Titulli: Izađite napolje... (video)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration