Opštinska transparentnost, deo političke agende na lokalnim izborima u Preševu (video)
Srpski

Opštinska transparentnost, deo političke agende na lokalnim izborima u Preševu (video)

27.Dec.2017 08:24
0
Albanske političke partije, transparentnost opštine su uveli u svoju političku agendu na lokalnim izborima 24. decembra u Opštini Preševo, koji su se obavezali da poboljšaju ovu trenutnu haotičnu situaciju.

Šćiprim Arifi iz Alternative za promene, rekao je da je Preševo na vrlo niskom nivou na listi transparentnosti, pa ga mora promeniti zato je i prioritet njegove stranke.

"Trudili smo se da povećamo transparentnost, izgradili smo veb stranicu i facebook stranicu kako bismo objavljivali odluke koje su donete na Skupštini i u opštinskom veću, kao i druge odluke koje se donose u administraciji i drugim javnim institucijama", naglasio je Arifi za Titulli.com.

Predsednik Demokratske Partije Albanaca Ragmi Mustafa naglasio je da bi trebao biti instaliran sistem njegove stranke u lokalnoj samoupravi u Preševu kako bi se postigao odgovarajući nivo transparentnosti.

"Dolaskom moje stranke na vlast postojaće mnogo bolji nivo transparentnost, što za sada postoji vlast gde niko nikome ne odgovara za bilo šta, gde ni vlada ne zahteva odgovornost, jer je ona instalirala tu vlast" , izjavio je Mustafa.

Naser Aziri, Predsednik Demokratske Unije Albanaca rekao je da ako postane deo bilo koje koalicije, obećava veću transparentnost i pristup gradjana svakoj odluci o prihodu buđeta, posebno odlukama koje Skupština Opštine donosi.

"Pokušaćemo da gradjani bar jednom nedeljno imaju kontakt sa visokim funkcionerima i da imaju pristup bilo kojoj odluci i instituciji koja je u nadležnosti Skupštine Opštine", rekao je Aziri.

Prema njegovim rečima, Opština Preševo ima veoma nisku transparentnost ne samo za raspodelu javnih prihoda, Opštinskog buđeta, već i za uložene investicije.

"Preševo je imalo potpuni nedostatak transparentnosti, posebno kada je u pitanju javni novac. Došlo je vreme da se u tom pravcu krećemo kroz metod radikalne transparentnosti ", rekao je Sami Salihu iz Pokreta za Reforme Demokratske Partije Albanaca.

Izmedju ostalog, on je naveo da Opština Preševo i njeni gradjani imaju potrebu da znaju tačno koji je buđet Opštine, gde se troši opštinski novac.

"Ako nema transparentnost onda postoji korupcija, do sada nije bilo transparentnosti već korupcije. Tamo gde nema transparentnost su javne nabavke, stvarajući mrežu klijentelizma za manipulaciju javnim novcem u različitim koruptivnim formama ", rekao je Salihu.

đelal Memeti, Predsednik ogranka Demokratske stranke u Preševu, rekao je da njihov tim ima razne ideje u pogledu transparentnosti, tim koji je analizirao sve dosadašnje vlasti i neophodno je pratiti Skupštinu i opštinsko veće kako bi gradjani imali pristup.

Memeti kaže da svojim političkim programom, ako ulazi u neku buduću koaliciju, biće prenete direktno sednice ne samo skupštinske već i opštinskog veća kako bi gradjani mogli da prate svaku odluku koju donose.

Gazmend Aliu iz liste Demokratske Unije Doline i Nove Inicijative za Preševo tokom razgovora za Titulli.com rekao je da Opština Preševo ima potrebu za veću transparentnost lokalne samouprave.

"Gradjani i poreski obveznici Preševa moraju znati više o tome gde se troši njihov novac i mislim da svaki trošak, svaki tender kao i svaka odluka treba biti mnogo transparentnija na veb stranici Opštine kako bi gradjani mogli pratiti rad lokalne samouprave“, izjavio je on.

Aliu kaže da će njihovim dolaskom na vlast ove nedostatke biti ispunjene a gradjani Preševa će biti više informisani o trošenju javnog novca.

Prema proceni nadležnih organizacija u Srbiji, Opština Preševo je na niskom nivou transparentnosti, a veb stranica opštine ne funkcioniše kao osnovni element opštinske forme transparentnosti. /Titulli.com/

 

 

Buđet za poljoprivredu nestabilan u Bujanovcu, krije se spisak korisnika (video)
Bleda diskusija sa gradjanima, Opština Bujanovac sa buđetom od preko milijardu za 2018 godinu
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration