100 hiljada evra subvencije za razvoj preduzetništva u opštini Bujanovac (video)
Srpski

100 hiljada evra subvencije za razvoj preduzetništva u opštini Bujanovac (video)

29.Nov.2017 08:32
0
Subvencije za podsticanje lokalnog preduzetništva iz opštine Bujanovac predstavljene su kao mogućnost za razvoj malih i srednjih preduzeća ili otvaranje novih preduzeća kroz koje se planira ublažiti nezaposlenost medju stanovništvom.

Predstavnici Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Bujanovcu kažu da su iz opštinskog buđeta za 2017. izdvojeno 11 miliona i 620 hiljada dinara, od čega su 79 preduzeća podržana za proširenje poslovanja ili legalizaciju njihovih radionica.

"Pripremili smo tri mere, gde je prva mera bila start up ili uspostavljanje novih poslova u kojima je izdvojeno do 200.000 dinara, druga je bila stvaranje novih radnih mesta u vrednosti od 120.000 dinara, a treća mera da proširi aktivnost ili nabavku opreme ili alata za rad do 180.000 dinara ", rekao je Enis Salihu, šef kancelarije za ekonomski razvoj.

Prema njegovim rečima, opštinski buđet je predvidjao 10 miliona dinara za subvencije u poslovanju, ali posmatrajući ogromnu potražnju popunjena su dodatna sredstva za ove svrhe do ukupne vrednosti.

On je naglasio da je od ove stimulacije stvoreno 34 nova radna mesta i da se veliki uspeh vidi na terenu, a korisnici se prate svaka tri meseca radi pravilne upotrebe, ali su i dalje zadovoljni.

Agon Islami, ekonomista, angažovan u okviru Kancelarije za ekonomski razvoj, rekao je da prema registru privrednih subjekata u opštini Bujanovac postoje oko 200 preduzeća ili mikro preduzeća koja generišu najviše radnih mesta i da su jedina nada koja daje perspektivu opštini.

Islami kaže da opština Bujanovac nema neku veliku korist od ovih preduzeća, jer su njihovi doprinosi gotovo minimalni samo da bi se olakšalo njihova aktivnost, a planira se stvaranje uslova da plasman lokalnih preduzeća proširi i na druge regione.

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, pored odvojenih stimulativnih sredstava, prijavila se na konkurse sa projektima u državnim i medjunarodnim institucijama, koje indirektno mogu uticati na poboljšanje ekonomskog položaja u opštini Bujanovac.

Enis Salihu je izjavio da je sa ovih konkursa tokom 2017. godine opština Bujanovac imala korist od projekta od 3 miliona dinara iz Ministarstva turizma Srbije i nekoliko drugih projekata u oblasti unapredjenja infrastrukture i poboljšanje uslova u školama.

Prema podacima Nacionalne agencije za registraciju preduzeća u opštini Bujanovac tokom 2017. godine registrovano je 60 novih preduzeća, a 30 starih privrednih subjekata je ugašeno.

Lokalna samouprava opštine Bujanovac nastavlja sa naporima putem stimulativnih sredstava u ekonomskom razvoju, ali na polju dolaska stranih investitora za zapošljavanje u što većem broju lokalnog stanovništva što do sada nije pokazao pozitivan rezultat. /Titulli.com/

Preševo: 19 miliona dinara za 2017 godinu iz gradjevinskih dozvola i legalizacije objekata (video)
Bujanovac: Legalizacija zgrada i gradjevinske dozvole, nezadovoljavajuće za buđet (video)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration