Opština Presevo sa bledom transparentnošću, gradjani neinformisani (VIDEO)
Srpski

Opština Presevo sa bledom transparentnošću, gradjani neinformisani (VIDEO)

03.Nov.2017 08:11
0
Transparentnost Opštine Preševo prema gradjanima ostaje izazov za sadašnje rukovodioce koji su nasledili slab sistem transparentnosti i nefunkcionalnost zvanične internet web stranice u kojoj se objavljuju različiti opštinski materijali.

Šćiprim Arifi, predsednik privremenog organa Opštine Preševo, kaže da koalicija koja je rukovodila sa opštinom uopšte nije radila sa opštinskom web stranicom i da je trebalo početi sa nulte pozicije.

"Odluke privremenog organa su objavljene, a neke su u procesu, jer samo jedna osoba trenutno radi na ovom poslu", rekao je Arifi.

On je naglasio da je funkcionalnost web stranice važna, dok su izvršenje buđeta i drugi radovi takodje prioriteti, ali da će se paralelno obradjivati web stranica i donete odluke biće objavljene.

Analiza organizacije "Transparentnost Srbija" za period januar-maj 2017. godine, Opštinu Preševo svrstava na 11. mestu, gotovo najnižu u Srbiji.

Predstavnici civilnog društva u Preševu smatraju da je Opština Preševo u haosu kada je reč o transparentnosti, iako za to postoje mehanizmi koji su regulisani zakonima, ali moraju se samo implementirati.

Gani Rašiti, direktor Centra za zastupanje i razvoj demokratije u Preševu, kaže da je njegov centar sproveo istraživanje na kome se procenjuje da je transparentnost na niskom nivou, kao i da u nekim opštinskim odjeljenjima totalno nedostaje transparentnost.

"Jedna od najtransparentnijih institucija koja treba biti jeste Skupština Opštine. Odluke opštinskog veća su javne, iako postoje odredjeni nedostaci. Opština bi trebalo da podstakne proces transparentnosti u saradnji sa medijima i nevladinim organizacijama", rekao je za Titulli.com Rašiti.

Prema njegovim rečima, kancelarija za javne nabavke nije transparentna, tu gde je najveća potreba, jer se preko te kancelarije objavljuju tenderi za projekte koji se sprovode u Opštini Preševo.

“Preševo nema transparentnost, gradjani ne znaju o tome šta se dešava sa buđetom poreskih obveznika, web stranica je prazna”, ovako ocenjuje Enkel Ređepi iz Odbora za ljudska prava u Preševu.

"Primer možemo uzeti Opštinu Priština što se tiče sa transparentnošću prema gradjanima. Postoje načini i pravila Vlade Srbije da bi imao transparentnost ", rekao je Ređepi.

On dodaje da nije činjenica da ne znaju kako to učiniti, ali da nemaju volju da budu što više transparentni prema gradjanima.

Opština Preševo se od 17. septembra upravlja privremenim organom sačinjen od 5 članova, dok je web stranica neaktivna i gradjanin nema pristup ni bilo kojoj odluci ili dokumentu lokalne vlasti. /Titulli.com/

Opština Bujanovac sa kontinuiranim povećanjem buđeta za obrazovanje (VIDEO + Statistika)
Buđet za medije i nevladine organizacije u Bujanovcu oko 9 miliona dinara (VIDEO)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration