Opština Bujanovac sa površinskom transparentnošću prema građanima (video)
Srpski

Opština Bujanovac sa površinskom transparentnošću prema građanima (video)

11.Oct.2017 11:01
0
Opština Bujanovac je poboljšala stanje transparentnošću u analizama uradjene od strane domaćih organizacija za procenu rangiranja ali je i dalje daleko zadovoljavajućeg nivoa sa buđetom, administrativne odluke, javne nabavke i javne asprave sa građanima.

 

Predsednik opštine Bujanovac, Šaip Kamberi je rekao da buđet i ostale odluke koje se donose u sklopu lokalne samouprave su transparentne.

“Ova opštinska administracija nema ničeg skriveno, sve što ih interesuje u celosti kao kolektiv, gradjani mogu imati pristup preko webstranice opštine ili preko ličnih zahteva za dokumenta za koja su zainteresovani”, izjavio je Kamberi za Titulli.com.

Opština Bujanovac u mesecu avgust ove godine je promovisala novu webstranicu čime želi da poboljša stanje transparentnošću ali prezentacija je površinska sa mnogo nedostatka podataka kao i tehničkih problema.

Odbornik u Skupštini Opštine, Ređep Fejzulahu misli da zadnjih nekoliko godina je počelo da bledi transparentnost izmedju vlasti i gradjana.

“Mislim da lokalna vlast je počeo u jednom ili drugom obliku u zadnjih nekoliko godina u celosti da ignoriše gradjane. Ranije su se pozvale u javne debate sve institucije, zavodi kao i razna privatna preduzeća sa kojima su saradjivali tokom izrade buđeta kao i raspodelu buđetskih sredstava” izjavio je Fejzulahu.

Predstavnici opštine Bujanovac su upoznali organizaciju “Transparentnost  Srbije” da će se u novoj webstranici predstavljati uradjene preporuke koja se tiču nedostatku podataka.

Fismir Jahiu, aktivista civilnog društva u Bujanovcu misli da transparentnost ne završava samo sa informisanjem koji je predstavljen kao jedan od instrumenata za merenje jer su u ovoj fazi ne samo Bujanovac već i ostale opštine a da ne pričamo o poslednjoj fazi koja je učešće partnerstva sa partnerstvom.

“Transparentnost ne završava samo sa informisanjem,  transparentnost je onda kada osim informisanja imamo i savetovališta na kojima se uključuju i nevladine organizacije pre nego što se izradi ili uzima neki dokumenat kako bi se prešao na sledeću fazu koja je direktno učešće u radnim grupama”, rekao je Fismir Jahiu, aktivista civilnog društva.

Prema njemu Opština Bujanovac se nalazi u prvoj fazi informisanja i to ne u potpunosti.

Na webstranici Opštine Bujanovac su predstavljene delimično nekoliko aktivnosti predsednika opštine dok nedostaju mnogo podataka oko buđeta, javnih nabavki, javne firme i institucije kao i ostali detalji u interesu gradjana.

Drilon Hiseni gradjanin Bujanovca kaže da transparentnost nije ono koja obeleži funkcionisanje opštinsku upravu i njen menađment.

“Možda ti u prvom pogledu ostavlja utisak da nešto funkcioniše bolje, naročito uporedivo sa bivšim režimom, ali u stvari i ova vlast ne da ti da se mnogo nadaš”, rekao je Hiseni.

Hiseni je izjavio da Opština ćuti na kritike i razne zahteve od strane velikog broja gradjana i izgleda da kao ova vlast vidi očima i najmanje detalje ali nema uvo za nijedan drugačiji zvuk.

Šaip Kamberi govoreći o planovima izjavio je da ove godine da bi podigao transparentnost počeće i sa javnim debatama sa gradjanima što se tiče usvajanju buđeta i ostalih programa.

Prema indikatorima korišćenih u analizi “Transparentnost  Srbije” za period Januar-Jun 2017 god. Opština Bujanovac se nalazi na 47 mestu i uporedjuje se sa gradovima Novi Sad, Niš, Tutin, ali u Pčinjskom okrugu Vranje se nalazi u boljoj situaciji kada je u pitanju transparentnost.

 

 

 

OEBS: Problemi u južnoj Srbiji se mogu rešavati samo političkim dijalogom i saradnjom lokalnih i centralnih institucija (video)
Bujanovac: Odluke Skupštine opštine ne objavljuju se celosne (VIDEO)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration