Albanci traže da predsednik suda u Bujanovcu bude Albanac (Video/Foto)
Srpski

Albanci traže da predsednik suda u Bujanovcu bude Albanac (Video/Foto)

15.Jan.2016 10:45
0
Osim zahteva za vraćanje Osnovnog suda u Preševu, albanci Preševske Doline traže da predsednik Osnovnog suda u Bujanovcu bude Albanac.

Albanci su nezadovoljni integrisanjem u organima sudstva i prema etničkoj strukturi stanovništva u Bujanovcu pripada im da predsednik suda bude Albanac, kažu predstavnici albanskih političkih partija ove opštine.

Šef kabineta predsednika opštine Bujanovac, Arber Pajaziti, kaže da u ime lokalne administracije, odnosno lokalnih vlasti, osim brojnih zahteva upućenih nadležnim ministarstvima u Beogradu, tražili su punu integraciju Albanaca u državnim organima.

„Takođe smo zatražili decentralizaciju sudstva, policije, međutim do sada nema rezultata, ostali su samo zahtevi bez odgovora“, kaže Arber Pajaziti, za informativni portal Titulli.com.

Prema rečima Ismailja Pajazitija, iz Partije za demokratsko delovanje (PDD), albanci su vrlo nezadovoljni integrisanjem u organima sudstva, sudovima i tužilaštvima.

„Broj sudija i tužioca je vrlo mali, a nadležno ministarstvo treba uzeti u obzir legitimne zahteve Albanaca da se integrišu u ovim organima prema etničkoj strukturi stanovništva koja živi u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa“, kaže Ismailj Pajaziti za naš portal.

Megzon Ismailji, odbornik Partije za demokratski progres (PDP) u Skupštini opštine Bujanovac, smatra da su Albanci najviše oštećeni reformama u sudstvu.

„Smatramo da predsednik suda treba biti Albanac. Najveći deo stanovništva ovde čine Albanci i pripada nam da Albanac bude rukovodioc jedne visoke državne instance, kao što je sud u Bujanovcu“, naglašava Ismailji za Titulli.com.

Vredi napomenuti da prema aktuelnoj mreži sudova i tužilaštva u Srbiji, Medveđa nema nijednog suda, u Bujanovcu funkcioniše Osnovni sud, u Preševu samo Prekršajni sud, a tužilaštvo nema nijedna od ovih tri opština.

Takođe i u oblasti bezbednosti, Megzon Ismailji iz PDP, stranke koja je u koaliciji na vlasti u Bujanovcu, kaže da šef policije u Bujanovcu treba biti Albanac.

„Što se tiče policijske stanice naš zahtev je da ova stanica ima Albanca kao rukovodioca a administracija da bude zastupljena prema proporciji stanovništva koja živi u opštini Bujanovac“, kaže Ismailji.

I Ismailj Pajaziti iz opozicione stranke PDD u Bujanovcu, smatra da su Albanci podzastupljeni u organima unutrašnjih poslova, posebno u rukovodećim pozicijama.

„Albanci koji rade u ovim organima su uglavnom obični policajci, a u glavnim rukovodećim mestima su Srbi. Ovde postoje veliki problemi jer struktura zapošljenih ne odgovara potrebama Albanaca koji žive ovde“, dodaje Pajaziti.

U vezi zahteva Vladi Srbije u oblasti ekonomskog razvoja, Arber Pajaziti, koji dolazi iz Demokratske partije (DP), koja rukovodi lokalnim vlastima, kaže da su posebni značaj dali ekonomskom razvoju. On krivi centralnu vlast koja je neuspešnom privatizacijom uticala na aktuelno stanje.

„Zatražili smo da se putem subvencija pomažu privatna preduzeća koja deluju u opštini Bujanovac. Imamo pozitivan signal od Koordinacionog tela, koja već tri godine idzvaja subvencije za naše kompanije“, kaže šef kabineta predsednika opštine Bujanovac.

Ismailj Pajaziti iz opozicije kaže da nije zadovoljan angažovanjem lokalnih vlasti u oblasti ekonomskog razvoja, i u poljoprivredi kojoj nije dao potrebnu pažnju.

„Smatram da je lokalna administracija mogla da uradi mnogo više za ekonomski razvoj, putem kancelarije za ekonomski razvoj, koja postoji u opštini Bujanovac. Svedoci smo da u ovom mandatu, za razliku od prošle vlasti, ova kancelarija nije uspela ni cent da dobije od ministarstva i od međunarodnih organizacija“, smtra Pajaziti iz PDD.

Odbornik Megzon Ismailji smatra da jedan deo krivice za teško ekonomsko stanje nosi  i lokalna vlast.

„Jedan deo krivice nosi i lokalna vlast, posebno kada je reč o albanskom biznisu. Mogli su da pronađu druge mehanizme da subvencionišu albanski biznis, jer se poslednjih godina suočavao sa raznim preprekama, uzimajući u obzir i trgovinske veze sa Kosovom gde ima najveće probleme“, naglasio je Ismailji.

Pitali smo naše sagovornike i za stanje u oblasti zdravstva. Ismailj Pajaziti kaže da poslednjih godina imamo degradaciju zdravstva u opštini Bujanovac.

„Dom zdravlja u Bujanovcu je mesto gde se Albanci ne tretiraju kako treba, iako je obaveza rukovodećih organa da pacijente tretiraju isto bez obzira na njihovo etničku ili versku pripadnost“, naglašava Pajaziti.

Megzon Ismailji kaže da ima zastoja u zdravstvu opštine Bujanovac, dodavši da albanski lekari imaju problema u zapošljavanju.

„Imamo nedostatak lekara u Bujanovcu, posebno u poslednje vreme kada nam dolaze lekari sa strane, kao što je slučaj doktorke iz Surdulice. Mi imamo kadrove albanske lekare a oni se suočavaju problemima u zapošljavanju. Sve je to povezano politikom“, završava Ismailji./Titulli.com/

VIDEO

 

 

Arifi: Aktuelne partije u Dolini su diktatorske, Preševo bez ekonomoskog plana
Mustafa kaže da su razvijali Preševo, opozicija smatra da je razvoj u rukama amatera (video)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration