Arifi: Naš prioritet, privredni razvoj, i zahtevi se ne zaustavljaju nad zvaničnim Beogradom (video)
Srpski

Arifi: Naš prioritet, privredni razvoj, i zahtevi se ne zaustavljaju nad zvaničnim Beogradom (video)

26.Feb.2018 08:52
0
Predsednik opštine Preševo, Å ćiprim Arifi tokom svog četvorogodišnjeg mandata biće posvećen radu na ekonomskom razvoju i drugim poljima, ali takodje očekuje veću podršku vlade u Beogradu.

On je tokom intervjua za Titulli.com rekao da je opština po prvi put odobrila buđetski predlog od milijardu i 400 miliona dinara kroz koji su predvidjene investicije u industrijsku zonu, infrastrukturu obrazovanja, zdravstvo, projekta vode za piće kao i neki drugi manji projekti. 

"Ove godine opština Preševo ima rekordnu buđetsku cifru od milijardu i 400 miliona dinara, što do sada nije imala. Ova sredstva će se distribuirati u različitim oblastima gde se svako polje razvija iz niske ekonomske razvijenosti, poljoprivrede, domaćih i drugih delatnosti ", rekao je Arifi. 

Arifi je rekao da je opštinski buđet pronašao sa 7 miliona dinara, a sada će se taj broj povećati i da će sadašnja vlast ponuditi ugodno okruženje za investicije i ekonomski razvoj, piše Titulli.com. 

Govoreći na orijentaciju opštinskog buđeta za finansiranje podsticaja, Arifi je tvrdio da će subvencije za poljoprivredu biti oko 25 miliona dinara, dok su za lokalni biznis planirani 30 miliona dinara, a u skladu sa kancelarijom socijalne sigurnosti kroz poseban program, vrednost će dostići 60 miliona dinara. 

Za razliku od prethodnog rukovodstva opštine Preševo koji su bili protiv saradnje sa vladom u Beogradu, sadašnji predsednik opštine Preševo daje signale da će za interes lokalne zajednice redovno tražiti pomoć Beograda.

Arifi je rekao da je ustavna obaveza vlade da investira i razvija Preševo i da tu živi manjina srpske zajednice je data mogućnost da budu deo opštinske vlasti, a samim tim Vlada Srbije bi trebalo da razmotri i sprovede naše zahteve.

"Naši zahtevi neće stati nad srpskom vladom da prihvati i ispunjava naše zahteve. Očekujem mnogo više od ove vlade, tako što neće nedostati i medjunarodna pomoć i da je Srbija sada u poziciji da ispuni naše zahteve", rekao je Arifi.

Arifi iz razgovora koje je do sada vodio sa centralnim vlastima u Beogradu očekuje da će tokom jeseni ove godine Upravni sud biti vraćen u Preševu, na početku kao jedinica. 

Šćiprim Arifi, predsednik opštine Preševo tokom razgovora za Titulli.com, takodje je govorio i o transparentnosti opštine za koju je rekao da je ona bila, tokom prethodnih vlasti, na veoma niskom nivou. 

"Našim dolaskom na vlast, pokušali smo da promenimo stvari i po prvi put smo proglasili javni buđet, kreirali smo opštinsku veb stranicu. Nakon nekih drugih prioriteta, transparentnost ima prioritet i potrebno je puno rada u tom smislu da se gradjani informišu", rekao je Arifi. 

Ova vlast koju predvodi Arifi obećao je da će napraviti značajne promene u poboljšanju društvenog života uopšte, a posebno u ekonomskom razvoju ili otvaranju novih radnih mesta. 

Lokalna vlast opštine Preševo formirana je u februaru od 15 odbornika Alternative za promene, 3 odbornika Pokreta za reforme DPA i 2 odbornika srpske liste, a Skupština se sastoji od 38 odbornika. /Titulli.com/

Pristup dokumentima od javnog značaja dostupan u Bujanovcu, neprozirni zahtevi (video)
Salihu: Transparentnost Skupštine opštine u Bujanovcu će se poboljšati
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration