Zbulohet një lloj i ri i species njerëzore
Shkencë dhe teknologji

Zbulohet një lloj i ri i species njerëzore

14.Apr.2019 19:18
0

Historia e njerëzimit e krijuar nga paraardhësit tanë janë pasuruar me një tjetër degë, më misterioze e të gjithave (deri më tani).

Kafkat krahasuar (nga e majta): Australopithecus africanus, A. afarensis, Homo erectus, H. neandertalensis, H. sapiens. Ka shumë specie që nuk mund të vendosim me saktësi, ndër to është Homo luzonensis.

Njerëzit modernë janë rezultat i një procesi të gjatë evolucioni, zhdukjeje të vazhdueshme dhe migrimi. Për këtë arsye speciet e zhdukura që i përkasin gjinisë sonë, Homo Sapiens, janë shumë, dhe zbulime të reja rritin katalogun.

Llojet e fundit të gjetura dhe të përshkruara janë nga Azia Juglindore, në ishullin e Luzon-it (Filipinet), dhe u quajt për këtë motiv, njeriu i Luzon (Homo luzonensis).

Ky artikull i botuar së fundmi shpjegon se si një grup studiuesish nga Universiteti i Filipineve ia dolën mbanë, me vite pune, në nxjerrjen nga shpella e Callaos, në ishullin Luzon në veri të arkipelagut të Filipineve të disa mbetjeve fosile (dhëmbët, femur dhe kocka të këmbëve) që tregojnë një histori komplekse ende për tu sqaruar.

Studimi i eshtrave na lejoi të nxjerrim një përfundim në matjet e trupit të njeriut të Luzonit, i cili duhej të ishte pak më i shkurtër se një metër, pak a shumë si një specie tjetër e njeriut, H. floresiensis, i cili jetonte në një ishull në jug, Flores, në Indonezi.

Pak mund të mësohet nga fosilet përveç se dhëmbët e tyre kanë një strukturë shumë të veçantë (shih më poshtë); prandaj edhe priten të gjenden eshtra të tjera për të përshkruar më mirë pamjen e tyre.

 

Ajo që dihet, për shembull, është se ndoshta këta njerëz ishin në gjendje të gjuanin: në një shpellë tjetër u gjetën eshtrat e një rhino të therur.

Mosha e fosileve, që daton nga 50,000 në 67,000 vjet më parë, është shumë më interesante. Kjo ishte një periudhë veçanërisht e mbushur me njerëz, dhe mendohet se specia ishte bashkëkohore me shumë hominide të tjerë që i përkasin gjinisë Homo Sapiens.

Për shembull Homo sapiens, njeriu i Neandertalit, njeriu i Denisovës dhe, natyrisht, Homo floresiensis.

Zbulohet shtëpia ku Shekspiri shkroi “Romeo dhe Xhuljeta”
Facebook-u merr vendimin drastik
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration