Si ndikon aspirina në zemër
Trupi dhe shëndeti

Si ndikon aspirina në zemër

24.Sep.2018 13:44
0

Njohuri të reja rreth efektit të aspirinës në zemër sjell ndryshime në praktikën aktuale të trajtimit.

Një studim me më shumë se 2300 pacientë tregoi se aspirina nuk ndikon keq në zemër, siç mendohej deri më tani dhe në veçanti nuk rrit rrezikun e pamjaftueshmërisë kardiake, transmeton ksp.

Dy studime të mëparshme kanë sugjeruar se përdorimi i aspirinës rrit rrezikun e pamjaftueshmërisë. Studimi i ri e krahasoi aspirinën me varfarin dhe duke krahasuar me studimet e mëparshme, ajo ishte dukshëm më e madhe dhe më e qëndrueshme me 168 qendra shëndetësore të përfshira në 11 vende anembanë botës për një periudhë prej 10 vjetësh.

Rezultatet tregojnë se nuk ka asnjë dëm në zemër nga aspirina dhe se praktika ka provuar të jetë e gabuar. Gjithashtu, kardiologët besojnë se këto të dhëna janë më afër të vërtetës dhe më të besueshme se ato të mëparshme.

Qendra Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve thekson se kjo njohuri do të ndikojë ndjeshëm njerëzit me dështim të zemrës, prej të cilëve vetëm në Amerikë janë 6 milionë.

Pamjaftueshmëria e zemrës është një kusht kronik kur zemra nuk mund të pompojë gjak të mjaftueshëm për nevojat e gjithë trupit. Një gjendje e tillë shkakton simptoma të tilla si lodhje dhe dëmtim të muskulit të zemrës që mund të çojnë në sulme në zemër ose sëmundje arterie koronare.

Deri më tani ka pasur shqetësim që aspirina në rastet kur një person që vuan nga dështimi i zemrës dhe marrja e barnave që rrisin prostaglandinat (ilaç për qarkullim më të mirë) mund të zvogëlojnë efektin e tyre.

Studimi analizoi të dhënat nga dy grupe pacientësh me insuficiencë kardiake, njëra prej të cilave mori aspirinë dhe një bar tjetër varfarin e përdorur për të parandaluar mpiksjen e gjakut.

Pacientët në grupin me aspirinë morën 325 miligramë në ditë. Rezultatet pas 10 viteve treguan se 19% e pacientëve në grupin aspirina u hospitalizuan ose vdiqën nga pamjaftueshmëria kardiake, ndërsa në grupin me varfarin ishte 23%.

Gjithashtu, studimi thekson se të gjithë faktorët në të dy grupet janë marrë parasysh dhe se dallimi statistikor midis grupeve nuk ka ekzistuar.

Megjithatë, duhet të dihet se aspirina nuk është një ilaç pa rrezik. Mund të shkaktojë gjakderdhje në traktin degjenerues dhe të rrisë rrezikun e goditjes, andaj këshillohet të mos merret pa rekomandimin e mjekut.

Mbi një mijë ushtarë “pushtojnë” sheshin në Tiranë
Makina që ka aftësi të kthejë në robot gjithçka që prek
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration