Serbia një hap më afër për t’u bërë pronar i më shumë se 13 km2 të tokës së BiH
Rajoni dhe Politika

Serbia një hap më afër për t’u bërë pronar i më shumë se 13 km2 të tokës së BiH

13.Oct.2020 07:46
0

Kanë kaluar tre muaj që kur Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiç, e quajti Trebinjën një nga qytetet më të bukura serbe, me njoftimin se Serbia do të ndërtojë një aeroport atje. Partitë boshnjake dhe pro-boshnjake ishin të shpejtë për të dënuar pjesën e parë të deklaratës së tij, se Trebinje ishte një qytet serb, por historia e aeroportit mbeti nën radar.

Por që Serbia përmes BH. entiteti i Republika Srpska ka qëllime serioze, është e qartë sepse vëzhgimet e tokës në tre vendbanime tashmë janë bërë dhe dokumentacioni teknik dhe ekipet speciale nga zona të ndryshme të trafikut ajror po përgatiten.

Kjo konfirmohet nga deklarata e Avokatit të Popullit të Republikës së Srpska, Milimir Govedarica, i cili kohët e fundit deklaroi se “Sarajeva politike po problematizon çështjet e ndërtimit të një aeroporti në Trebinje”, por që kjo përpjekje, për mendimin e tij, është e dënuar.

“Marrëdhëniet pasurore-juridike janë nën juridiksionin ekskluziv të RS, dmth. Të njësive, gjë që thuhet qartë në opinionin e Komisionit të Venecias, si dhe një numër vendimesh të tjera gjyqësore dhe madje disa vendime të mëparshme të Gjykatës Kushtetuese të BiH. një ligj i veçantë për shpronësimin e pasurive të patundshme të nevojshme për ndërtimin e aeroportit në Trebinje, i cili përmbush të gjitha kushtet ligjore për zbatimin efikas të këtij projekti strategjik, “tha Govedarica.

Ai shtoi se Zyra e Prokurorit të Republika Srpska do të vazhdojë të veprojë në përputhje me dispozitat kushtetuese, të cilat kanë përparësi mbi vendimet e tjera që nuk janë në përputhje me Kushtetutën. Govedarica e quajti vendimin e Gjykatës Kushtetuese të BiH lidhur me tokën bujqësore teknikisht të pazbatueshëm dhe si i tillë – i pazbatueshëm.

Që ka një sfond të lëvizjeve antikushtetuese dhe të paligjshme në dëm të shtetit të BiH është kategorike për ekspertin e pronës shtetërore Muharem Cero, i cili tha për Klix.ba se deklarata e ombudsmanit të njësisë zbuloi dilemën në lidhje me zbatimin e projektit të aeroportit Trebinje.

“Ombudsmani i RS pranon nga përmbajtja e deklaratës së tij se në 13.2 milion metra katrorë (rreth 13 kilometra katrorë) të aeroportit të parashikuar ka pothuajse ekskluzivisht tokë shtetërore të kategorizuar si bujqësore dhe pyjore dhe pretendon se nuk ka pengesa ligjore ose ky projekt po kryhet në një mënyrë që do t’i jepte investitorit, përkatësisht Serbisë, aeroportin në pronësi të përhershme dhe menaxhim ekskluziv, “tha ai.

Cero thotë se, pavarësisht nga fakti që Gjykata Kushtetuese e BiH në disa prej vendimeve të saj ka përcaktuar se këto janë pasuri nga vazhdimësia e BiH, shtetësia e BiH dhe se të njëjtat pasuri janë ndaluar që nga viti 2005 deri në detyrimin për të miratuar një ligj mbi menaxhimin dhe asgjësimin Republika Srpska vazhdon ekzekutimin në pronësi të shtetit, të papenguar dhe dinamik të të gjithë projektit, transferimin në mënyrë të njëanshme, të njëanshme, të kushtetutshme të papranueshme dhe të dhunshme ligjërisht të tokës në pronësi të shtetit të BiH dhe duke shpronësuar shtetin dhe duke alokuar tokën fillimisht në entitetin e RS dhe më pas në Republikën e Serbisë.

“Në këtë mënyrë, dhe ndoshta me urdhër të Qeverisë së RS organi i së cilës është Zyra e Prokurorit të Republikës, Ombudsmani konfirmon edhe një herë se vendimet e Gjykatës Kushtetuese të BiH, veçanërisht mbi tokën bujqësore, nuk do të zbatohen dhe se ai nuk ka efekt sepse Kushtetuta e RS “mbi kushtetutën e BiH, e cila është një shkelje flagrante e hierarkisë normative të vendosur nga Aneksi 4 i Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit,” shpjegon eksperti mbi çështjen e pronës shtetërore.

Përkundër gjithë kësaj, punimet përgatitore të aeroportit të Trebinjës po përparojnë ngadalë.

“Baza pronësore-ligjore janë përfunduar në mënyrë të paligjshme dhe tani për tani nuk kemi asnjë reagim nga institucionet e BiH, Këshilli i Ministrave, Ministri Shtetëror i Drejtësisë ose institucionet më të ftuara të Zyrës së Prokurorit të Shtetit. Isshtë e qartë se RS dhe Serbia po përpiqen të përfundojnë të gjithë projektin. për të cilat duket se kanë një garanci të heshtjes së institucioneve të brendshme shtetërore dhe autoriteteve kompetente “, thotë Cero.

Bashkëbiseduesi ynë tregon se mungesa e reagimit të kujdestarëve dhe interpretuesve të Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit – OHR, e cila ka autoritetin kushtetues për të ndaluar të gjithë projektin dhe për të përcaktuar se ai është antikushtetues, dhe Përfaqësuesi i Lartë do të përdorë kompetencat e Bonit pas një kohe të gjatë, e shqetëson atë më së shumti.

“Heshtja e zyrës së prokurorit të shtetit, e cila nuk fillon asnjë veprim hetimor, është gjithashtu shqetësuese, megjithëse është e qartë se zbatimi i të gjithë projektit fiton karakteristikat e veprave të rënda penale të abuzimit të pozitës dhe autoritetit,” tha ai.

Në fund të bisedës, ai tregon se në këtë rast, avokati i popullit i RS Milimir Govedarica nuk është gjë tjetër veçse një megafon për Milorad Dodik dhe klikën e tij.

“Mund të lexohet nga gjithçka, e cila deri më tani ka qenë një besim naiv dhe konfirmim i vazhdueshëm serb nga Presidenti Aleksandar Vuçiq se për të dhe Serbinë, sovraniteti dhe integriteti territorial i BiH është një kategori e padiskutueshme dhe se ata e njohin atë dhe nuk kanë ndërmend ta rrezikojnë atë. akti provoi për herë të parë në një mënyrë të qartë se këto janë vetëm fraza politike demagogjike për institucionet naive të BiH, por edhe ato të fuqishme të Brukselit, “tha Cero. Në fund, ai theksoi se ky mund të ishte një pretekst i mirë për Shengenin e Vogël premtues.

Borrell: Arritja e marrëveshjes mes Kosovës dhe Serbisë, çështje muajsh
Ismaili reagon ndaj padisë së policisë për himnin kombëtar
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration