Komshiq: Kosova është shtet i pavarur
Rajoni dhe Politika

Komshiq: Kosova është shtet i pavarur

10.Oct.2018 18:50
0

Anëtarit kroat në Presidencën e Bosnjës e Hercegovinës, Zhelko Komshiq, krahas gjendjes aktuale në këtë shtet të ndarë në tri entitete, ka folur edhe mundësinë e njohjes së Kosovës.

Komshiq, duke folur për iniciativat në rajon për ndryshimin dhe korrigjimin e tyre, në një intervistë për Deutsche Welle, ka thënë se mendon që kufiri i Bosnjë-Hercegovinës nuk duhet të ndryshojë, nuk duhet të preket dhe nuk duhet të ketë shkëmbime territoresh, sepse kështu krijohen precedente të rrezikshme.

 

“Kufijtë e B-H janë përcaktuar dhe këtë e ka konfirmuar edhe i ashtuquajturi Komisioni i Badinterit. Shkëmbimi i territoreve nuk vjen në konsiderim, sepse do të ishte një precedent i rrezikshëm”.

A vlenë ky qëndrim edhe për Serbinë dhe Kosovën?

Komshiq: Unë nuk mund të flas në emër të Serbisë dhe Kosovës.

Shumëkush bën paralele mes ndryshimit eventual të kufijëve atje me B-H?

Komshiq: Shumëkush mund t’i ndërlidhë këto gjëra me B-H, por kjo nuk do të lejohet në këtë vend. Kjo nuk ka lidhje me B-H. Se çfarë do të bëjnë Serbia dhe Kosova, kjo është çështje e tyre dhe do të ishte shumë e pahijshme të përzihemi në këto punë. Unë kam mendimin tim për këtë çështje, por ky është mendim privat.

Cili është ky mendim?

 

Komshiq: Po ju them: Ky është mendim privat. Unë vërtet mendoj që raportet mes Serbisë dhe Kosovës duhet të zgjidhen si raporte mes dy shteteve fqinje dhe miqsore. E si do të zgjidhen ato, kjo është çështje e tyre. Unë nuk kam kurfarë dileme se Kosova është shtet i pavarur. Por duhet ta dini – ky është mendimi im privat.

Cila do të jetë pozita juaj në këtë mandat për njohjen e pavarësisë së Kosovës? 

Komshiq: Pozita ime është absolutisht e qartë. Ju thash që Kosova është shtet i pavarur dhe do të ishte e mençur sikur ta njihte edhe Bosnjë-Hercegovina, por me Miloradom Dodikun në Presidencë, dyshoj se do të merret një vendim i tillë. Pra unë nuk e fsheh qëndrimin tim: Kosova është shtet i pavarur. /Dw/

Zhelko Komshiq, nga Fronti Demokratik, është zgjedhur anëtar i Presidencës, si pjesëtar i popullit kroat. Komshiq ka qenë dy herë më parë, para Dragan Çoviqit, anëtar i Presidencës së B-H.

 

Parlamenti Evropian me rezolutë po e përkrah idenë e Thaçit për korrigjimin e kufirit
Samir Ujkani, poligloti i Përfaqësueses së Kosovës
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration