Kthehu ...

Albanci u Srbiji

OEBS: Problemi u južnoj Srbiji se mogu rešavati samo političkim dijalogom i saradnjom lokalnih i centralnih institucija (video)

👤Redaksia 🕔15:26 29.04.2016

Američki diplomata Jeff Bieley (Džef Bili) je imenovan koordinator kancelarije OEBS-a u Bujanovcu pre godinu i po dana. On je došao u region Balkana 1998. godine, kada je kao nezavisni novinar i novinar Glasa Amerike radio u Albaniji i Makedoniji. Nakon toga, na Kosovu Jeff Bieley je radio kao portparol i politički savetnik UNMIK-a. Tokom ovih godina on je naučio odlično albanski jezik tako da samo ekskluzivni intervju za informativni portal Titulli.com realizovali na albanskom jeziku. Bieley je na ovom intervjuu govorio o izborima koji su održani 24 aprila, integraciji Albanaca u državnim organima Srbije, kosovskim diplomama i ostalim važnim temama za Albance Preševske Doline.

Lexo Artikullin e plotë

Integrisanje Albanaca usko povezano sa vladom u Beogadu, Bujanovac most te veze (video&foto)

👤Redaksia 🕔11:38 27.04.2016

Albanci Bujanovca, Preševa i Medveđe u novom sazivu Skupštine Srbije biće zastupljeni jednim narodnim poslanikom.

Lexo Artikullin e plotë

Pravosudni organi u Srbiji i zastupljenost Albanaca (statistika)

👤Redaksia 🕔11:49 15.04.2016

Informativni Portal Titulli.com tokom istraživanja o zastupljenosti Albanaca u pravosudnim organima Republike Srbije došao do podataka da su u Bujanovcu, Preševu i Vranju angažovani dva zamenika javnog tužioca, jedan predsednik suda, 6 sudije, jedan samostalni savetnik i ostali zaposleni.

Lexo Artikullin e plotë

Albanci Preševske Doline na parlamentarnim izborima, traže da budu i deo vlade (video)

👤Redaksia 🕔10:34 08.04.2016

Od 2007. Godine kada je u Srbiji izmenjen zakon o parlamentarnim izborima i kada je smanjen cenzus za manjinske političke partije, jedina albanska politička partija Preševske Doline koja je učestvovala na izborima i imala poslanike u svim mandatima je Partia za Demokratsko Delovanje (PDD).

Lexo Artikullin e plotë

Stevanović: Srbija ima bolju ekonomiju, za Bujanovac i Preševo treba nam zajednički rad (video)

👤Redaksia 🕔10:36 01.04.2016

U ekskluzivnom intervjuu za informativni portal Titulli.com, Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede u Vladi Srbije, kaže da ne zna za takvo iskustvo da je država sprečila privatizaciju preduzeća od strane Albanaca.

Lexo Artikullin e plotë

Pravosuđe i Preševska Dolina, Albanci nisu zastupljeni na zadovoljavajući nivo

👤Redaksia 🕔10:42 25.03.2016

U planu od sedam tačaka Albanaca Preševa, Bujanovca i Medveđe za razgovore sa Vladom Srbije, Albanci ovog region su, između ostalog, tražili decentralizaciju u pravosuđu, odnosno ponovno vraćanje osnovnih sudova i tužilaštva u Bujanovcu i Preševu.

Lexo Artikullin e plotë

Koordinacionog tela (ni)je ispunilo misiju integrisanja Albanaca u Srbiji

👤Redaksia 🕔11:05 18.03.2016

Iako su postignuti neki pozitivni rezultati, Koordinaciono telo nije ispunilo glavni cilj, integrisanje Albanaca u državnim organima Srbije, rekli su za portal Titulli predstavnici civilnog društva u Preševu.

Lexo Artikullin e plotë

Albanci traže bolnički centar za Preševo i Bujanovac

👤Redaksia 🕔14:45 11.03.2016

U Preševskoj Dolini, odnosno u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, funkcionišu tri domova zdravlja, koji građanima pružaju usluge primarnog zdravstva.

Lexo Artikullin e plotë

Preševska Dolina „arena“ za igre između Prištine i Beograda, integracija sprečavanje konflikta (video&foto)

👤Redaksia 🕔10:33 04.03.2016

Integracija Albanaca u državnim organima Srbije je politički problem gde je međunarodna zajednica puno uložila sa uspostavljanje mira u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa.

Lexo Artikullin e plotë

Bulatović: Albanci treba da se integrišu u republičke inspekcije (Foto/Video)

👤Redaksia 🕔10:59 26.02.2016

Prema teritorijalnoj podeli, Srbija je podeljena na 29 upravnih okruga. Opštine Bujanovac i Preševo spadaju u Pčinjski Okrug, dok opština Medveđa u Jablanički Okrug.

Lexo Artikullin e plotë

Albanski udžbenici dele politički spektar u Dolini, saradnja sa Tiranom prihvatljivo rešenje (Video&Foto)

👤Redaksia 🕔10:51 19.02.2016

Upotreba udžbenika za albanske učenike Preševske Doline stvaralo je zastoj između ovdašnjeg političkog spektra, Vlade u Beogradu i nadležnih prosvetnih institucija.

Lexo Artikullin e plotë

Ugroženo preživljavanje 250 porodica iz Bujanovca i Preševa (Video&Foto)

👤Redaksia 🕔10:25 12.02.2016

Kompanija „Alliance One Tobacco“, preko Industrije Duvana u Bujanovcu, od 2005 godine otkupljuje duvan u opštinama Bujanovac i Preševo.

Lexo Artikullin e plotë

Albanci diskriminisani u Srbiji, zapošljavanje u državnim organima u niskom nivou

👤Redaksia 🕔12:18 05.02.2016

Albanci Preševske Doline traže već duže vreme integrisanje u državnim organima Srbije prema strukturi stanovništva koja živi u ovom regionu.

Lexo Artikullin e plotë

Nijedan zaposlen Albanac u Domu zdravlja u Medveđi (video)

👤Redaksia 🕔10:23 29.01.2016

U opštini Medveđa prema popisu stanovništva iz 2002. godine bilo je 2.813 Albanaca, ili 26.17 odsto od ukupnog stanovništva ove opštine.

Lexo Artikullin e plotë

Mustafa kaže da su razvijali Preševo, opozicija smatra da je razvoj u rukama amatera (video)

👤Redaksia 🕔10:17 22.01.2016

O aktuelnom stanju u opštini Preševo i zahtevima lokalnih vlasti prema centralnim vlastima, predstavnici vlasti i opozicija imaju različita mišljenja.

Lexo Artikullin e plotë

Albanci traže da predsednik suda u Bujanovcu bude Albanac (Video/Foto)

👤Redaksia 🕔10:45 15.01.2016

Osim zahteva za vraćanje Osnovnog suda u Preševu, albanci Preševske Doline traže da predsednik Osnovnog suda u Bujanovcu bude Albanac.

Lexo Artikullin e plotë