Kthehu ...

Opinione

Barazia thelb i zhvillimit të Bujanocit

👤Redaksia 🕔15:17 05.01.2016

Bujanoci si komunë në margjinat e rrjedhave rajonale nuk përbën ndonjë faktor të rëndësishëm. Por për vetë rrjedhat në Bujanoc apo në nivel të Luginës së Preshevës për shqiptarët është thelbi i qëndrushmërisë substanciale, është ruajtja e shtrirjes demografike.

Lexo Artikullin e plotë

Gjendje e mjerueshme e Muzeut të Tërnocit (foto)

👤Redaksia 🕔14:55 05.01.2016

“Ne do ta avancojmë kulturën dhe traditën tonë” ishte motoja e Nagip arifit dhe partisë së tij në zgjedhjet e fundit lokale, por, po shihet qartë se një pushtet që konsideron politikën si rrugë të pasurimit të bartësve të tij, nuk i intereson mbrojtja e kulturës dhe traditës kulturore në komunën tonë.

Lexo Artikullin e plotë

Baba dimri i korruptuar

👤Redaksia 🕔13:58 31.12.2015

Është bërë thuajse zakon që fundviti të shoqërohet me ceremoni festive kryesisht si një arsye për përmbledhjen e aktiviteteve për gjatë dymbëdhjetë muajve të vitit. Shpesh më shkon mendja të uroj ose të pyes veten heshtazi a thua pse nuk vjen më shpesh ky viti ri? Po, po më shpesh sepse mediat po na ofrojnë gjithë atë shkëlqim që po ndodh nëpër sallat dhe zyret e ngrohta ku po organizohen këto ngjarje.

Lexo Artikullin e plotë

Vit i njëjtë mos edhe më i rëndë për Luginën

👤Redaksia 🕔12:58 20.12.2015

Thuajse çdo qeveri, komunë, institucion, biznes apo çfarëdo subjekti tjetër në fundvit bën një rishikim të punës, që e ka përshkuar vitin kalendarik. Raportet, kontrolle, rishikime, analiza, mundësitë e alternativat për më mirë janë gjithmonë temë diskutimi e planifikim-veprimi për vitin tjetër. Ashtu, si rrjedhojë, në mesin e këtyre analizave e kontrolleve të mirëshikuara dhe të mirëplanifikuara për të ardhmen, normalisht që, nuk përjashtohen as komunat e institucionet publike në Luginë.

Lexo Artikullin e plotë

Cila palë ka të drejtë, ajo e marrëveshjeve të dëmshme apo mbrojtja e Republikës ?!

👤Redaksia 🕔14:21 11.12.2015

Zhvillimet e fundit politike në Kosovë para popullatës shqiptare dhe para botës demokratike paraqesin një pasqyrë jo të mirë, duke u nisur në (pa)pjekuritë politike të liderëve të koalicionit të „zorshëm“ (PDK-LDK), me pakicen serbe, listën srpska, të cilët tok e përbëjnë shumicëne votave në Kuvendin e Republikës së Kosovës.

Lexo Artikullin e plotë

Si jetojnë shqiptarët në jug të Serbisë

👤Redaksia 🕔21:52 08.12.2015

Më pëlqen të jetoj me bindjen që nacionaliteti nuk na dallon: që nacionaliteti nuk flet për atë se sa libra kemi lexuar, cilat janë interesimet tona kryesore, cilët njerëz vlerësojmë, si informohemi dhe sa miq kemi. Nga ana tjetër, nacionalitetit, të cilit i përkasim po përcakton bindjet e njerëzve rreth nesh, veçanërisht nëse nënkupton edhe dallimin i cili është i dukshëm që në shikim të parë – p.sh., gjuha tjetër.

Lexo Artikullin e plotë

Më more peng shpirtin, o Ba!

👤Redaksia 🕔21:23 11.11.2015

Ej babi? Më dëgjon, ty po të thërras? Pse nuk më përgjigjesh? Apo mos ndoshta atje në parajsë sillen më mirë se unë?!

Lexo Artikullin e plotë

Je shumë vonë bac Berishë!

👤Redaksia 🕔15:14 30.10.2015

Pas më shumë se një muaji e gjysmë të krijimit të Asosacionit të komunave Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë më saktësisht më datë 12 shtator 2015, ish – kryeministri i Shqipërisë Sali Berisha, ka reaguar dje mbas ditë në FB duke përshëndetur këtë shpallje të “Autonomisë” së shqiptarëve të Luginës së Preshevës, ai lërë se ka reaguar me shumë vonës, por në statusin e tij ka dhe shumë informacione të gabuara, siç është : “shpallen mbreme ne një mbledhje te te gjithë te zgjedhurve te tyre, Autonomine e Lugines”.

Lexo Artikullin e plotë

Buxhet, apo mu në xhep!?

👤Redaksia 🕔19:05 27.10.2015

Nga aspekti etimologjik fjala buxhet (bougette) ka prejardhe françeze që në gjuhën shqipe përkthehet si “çantë e lëkurës”,por jo “kulet e lëkurës” siç edhe po shfrytëzohet.

Lexo Artikullin e plotë

Shkollat shqipe në Bujanoc të degraduara dhe në nivelin më të ulët arsimorë

👤Redaksia 🕔18:16 10.10.2015

Politizimi i shkollave në gjyhën shqipe, sot, lirisht mund të krahasohet me periudhat e shkuara të sistemit monist.

Lexo Artikullin e plotë

Ndryshimi përmes tri “P-jave”– Propagandë, Premtime dhe Pallavra

👤Redaksia 🕔13:28 05.10.2015

Aktiviteti i aktualizimit të problemit të gjykatës që po ndodhë këto ditë nga aktivistët e partisë më të re në Preshevë e që po propagandohet si një gjë shumë serioze dhe e madhe, nuk është asgjë tjetër përveç një hap drejt mobilizimit partiak folklorik përmes një teme tepër serioze dhe me interes në popullatën e Preshevës si dhe të tërë Luginën.

Lexo Artikullin e plotë

Asociacioni jetim i Luginës

👤Redaksia 🕔23:14 20.09.2015

Asociacioni i komunave me shumicë shqiptare në Serbi është një dëshirë e shqiptarëve, e shkruar në një deklaratë të miratuar në një takim, të bojkotuar madje edhe nga partitë opozitare të Luginës, para dhjetë ditësh. Si dëshirë e kanë jo veç shqiptarët që jetojnë në Preshevë, Bujanovc e Medvegjë. Por, qoftë nga përçarjet, mosinteresimi apo ngathtësia udhëheqësve shqiptarë në rajon u mungon strategjia politike për ta realizuar atë.

Lexo Artikullin e plotë

Bizneset e Kosovës mund ta krijojnë fondin gjerë në 4 milion në vit për Luginën e Preshevës

👤Redaksia 🕔11:20 13.09.2015

Shoqëria në Kosovë e ka për obligim të rri pranë shqiptarëve të Luginës së Preshevës drejt krijimit të realiteteve politike atje. Rruga nuk është e shkurtër për ta kryer me një akt. Realiteti nuk bëhet as me deklarime verbale e emotive.

Lexo Artikullin e plotë

Çështja Shqiptare pas profesor Stavilecit!!!

👤Redaksia 🕔20:10 01.09.2015

E pranuam me pikëllim lajmin për vdekjen e profesor Stavilecit!? Me të vërtetë një vigal i tillë, gardian i mendimit juridik dhe politik shqiptar është vështirë të përsëritet - dialektika e riciklimit të mendjeve të tilla është baraz me hiç!!! Duam e nuk duam ta pranojm ishte pararojë e çështjes shqiptare në përgjithësi, por në Kosovë e rrethinë në veçanti. Mendimi juridik e politik shqiptar dhe gjithë ajo supestrukturë institucionale e krijuar për shqiptarët dhe vetëdijen e tyre juridike-politike kanë humbur shumë - është krijuar një boshllëk aq i madh sa që, me ndrojtje mund të marrim guximin e të pyesim: çka më tutje me çështjen shqiptare?

Lexo Artikullin e plotë

1 Shtatori, muaji i vështirë për nxënësit e shkollave shqipe në Luginë?

👤Redaksia 🕔15:12 31.08.2015

Edhe nesër ,sikur viteve te kaluara edhe ata pak fëmijë që kanë mbetur po e fillojnë vitin e ri shkollor pa çanta ,ose ose te hutuar nga tre opsione : Një libër mbi bankë,një tjetër nën bankë dhe të tretën pa e nxjerrë nga çanta .

Lexo Artikullin e plotë

A jemi të pashpirtë?

👤Redaksia 🕔10:47 19.08.2015

Jemi dëshmitarë të luftës në Siri, dhe fluksin e madh të emigrantëve nga Siria dhe vendeve të tjera në Maqedoni, në Preshevë dhe Bujanoc dhe vuajtjeve të tyre,, të grave dhe fëmijëve gjatë rrugëtimit të gjatë. Ata kalojnë me dhjetëra kilometra në këmbë, në këto dita me vapë të madhe, pastaj nata e freskët që i gjen të shtrirë nëpër satcione të autobusëve, nëpër trotuare, nëpër kampe të hapura e shumë vuajtjeve të tjera. E tëra kjo; Ikje nga lufta dhe tmerri që e përjetuan në vendet e tyre.

Lexo Artikullin e plotë