Derviçani: Fshati që refuzon shqipen
Rajoni dhe Politika

Derviçani: Fshati që refuzon shqipen

12.Jan.2020 21:07
0

Fshat i cili përbëhet nga pakicat greke dhe vihet në radhë me fshatra të tjerë në një formë zinxhir në atë që quhet Dropull i poshtëm ku përfshihen të gjithë ato fshatra të minoritetit grek kah njëra-tjetrës.

lnisa Agolli, në fokus ka fshatin Derviçan. Aty jeton një komunitet i pakicës me etni greke dhe ajo çka do të shohim në “Fshatrat e Shqipërisë” janë format e tyre të organizimit të jetesës. Por përse aty nuk flitet gjuha shqipe? Përse refuzohet? Nuk dinë apo nuk duan? Përse ata pak banorë që zgjodhën të këmbenin dy fjalë e ndaluan intervistën? A ndjehen të kërcënuar? Nga kush?

Megjithatë, edhe pse të kursyer dhe jo të hapur në komunikim në këtë episod mund të shihni kishat, sokakët, zakonet dhe të njiheni me historinë e këtij fshati në tokën shqiptare.

Por edhe pse banorë të vështirë dhe aspak depërtues, aty do të vëmë re se ka ende jetë dhe kode komunikimi.

Ja ku po zhvendosemi të zbulojmë në një komunikim disi të largët, disa nga mundësitë për të pasqyruar koloritin e një fshati në ngjyrë pasi që prej andejmi kanë dalë dhe piktorë kontributin e të cilëve do e shohim dhe në kishën fare pranë qendrës. Kjo ka një domethënie të madhe për ta shpjeguar këtë shtresë disi mistike e të mbyllur të këtij fshati në Dropull.

Infermiere nga Ballkani: Një biznes i majmë për ndërmjetësit
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration