Amnesty International/Modeli ekonomik i FB dhe Google kërcënim për të drejtat e njeriut
Shkencë dhe teknologji

Amnesty International/Modeli ekonomik i FB dhe Google kërcënim për të drejtat e njeriut

22.Nov.2019 08:50
0

Vëzhgimi i gjithëpranishëm i operuar nga kompanitë Facebook dhe Google mbi miliarda njerëz paraqet një “kërcënim sistematik” për të drejtat e njeriut është akuza e Amnesty International.

 Në raport, OJQ-ja njeh rolin pozitiv të Google dhe Facebook në “lidhjen e botës dhe ofrimin e shërbimeve thelbësore për miliarda njerëz”.

”Modeli i biznesit i dy kompanive bazohet në mbledhjen e të dhënave të përdoruesve, por përcjellja e aktiviteteve në internet dhe kategorizimi i tyre për qëllime reklamimi lejon njerëzit të gëzojnë të drejtat e njeriut online vetëm duke iu nënshtruar një sistemi të bazuar në abuzimin e të drejtave të njeriut”, thekson agjencia.

Amnisty International sheh një sulm mbi të drejtën e intimitetit në një shkallë të paparë, me efekte që rrezikojnë një seri të drejtash të tjera, nga liria e shprehjes dhe mendimit, tek e drejta e mosdiskriminimit.

“Google dhe Facebook mbizotërojnë jetën tonë moderne, duke grumbulluar energji të pashembullt në botën dixhitale duke mbledhur të dhënat personale të miliarda njerëzve”, thotë sekretari i përgjithshëm i Amesty International, Kumi Naidoo.

“Kontrolli i tyre i fshehtë i jetës sonë dixhitale dëmton vetë thelbin e intimitetit dhe është një nga sfidat kryesore për të drejtat e njeriut të epokës sonë”, shtoi ai.

Rritet fondi/ Këshilli dhe Parlamenti Europian japin 168.7 miliardë € për Ballkanin
Super Mario dhe Zelda në Japoni/ Nintendo hap dyqan në Tokyo
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration